Claudia zagotovo sodi med najbolj znane zvezdniške plavolaske na svetu. Foto: EPA
Claudia zagotovo sodi med najbolj znane zvezdniške plavolaske na svetu. Foto: EPA
Claudia Schiffer in David Copperfield
Davidu Copperfieldu je s tem, ko je omrežil supermanekenko Claudio Schiffer, zagotovo uspel največji čarovniški podvig kariere. Skupaj sta bila kar šest let. Spoznala sta se ne eni njegovih predstav leta 1993, ko jo je povabil k sodelovanju pri iluziji letenja. Nato jo je prežagal na pol, ostalo pa je zgodovina ... Foto: EPA

Okrogel jubilej praznuje Claudia Schiffer, 1,80 metra visoko dekle idealnih mer, modrih oči in svetlih las. Nekateri pravijo, da je dolgočasna, ker počitnice preživlja na Majorki, hodi zgodaj v posteljo, ne pije alkohola in ne kadi.

A dejstvo je, da je Claudia Schiffer prototip lepote, ki od leta 1987 navdihuje Nemce. Takrat se je začela njena kariera, štiri leta pozneje je bila že najbolje plačana manekenka na svetu. Radi so jo primerjali z Brigitte Bardot. A ni bilo vedno tako.

Odvetniške kariere je bilo kmalu konec
V srednji šoli ji je bilo nerodno zaradi višine, zato se je skrivala v kot in želela biti neopažena. Druga dekleta so jo postrani gledala tudi zato, ker je prihajala iz ugledne in premožne družine. Želela je iti po očetovih stopinjah in postati odvetnica, a se ji je življenje obrnilo na glavo, ko so jo pri 17 letih v nočnem klubu v Düsseldorfu opazili "pravi ljudje", natančneje, vodja manekenske agencije Metropolitan. Ni trajalo dolgo in Claudia je že imela v žepu pogodbo - še prej pa je v slogu nemške discipline seveda končala šolanje.

Guess pomagal njej ali je ona pomagala Guessu?
Njena manekenska kariera je, tako rekoč, zgodba o uspehu, saj si je že po nekaj poskusnih snemanjih pridobila tako želeno oznako "supermodel" - po zaslugi znamenitega modnega oblikovalca Karla Lagerfelda, ki jo je izbral za novi obraz modne hiše Chanel. V zgodnjih 90. letih je zadela "žebljico na glavico" še v reklamni kampanji za kavbojke Guess in tako so visokoraslo plavolasko spoznali tudi v ZDA.

Ponudbe so sledile druga za drugo, kmalu je postala tudi zaščitni znak kozmetične hiše Revlon, po modnih stezah pa se je sprehajala v prestižnih kreacijah, pod katere so bili podpisani Versace, Dolce & Gabbana, Ralph Lauren in Valentino. Pozneje je "osvojila" še znamke Mango, Accessorize, L'Oreal in Ebel, Pepsi, Citroën in Dom Perignon.

"Zacopral" jo je Copperfield
Ljubezenska zveza z iluzionistom Davidom Copperfieldom je povzročila še večje zanimanje tabloidov, ki so ji sledili na vsakem koraku. Leta 1999 se je par razšel. Danes se Claudia Schiffer bolj kot karieri posveča družini. Maja leta 2002 se je poročila s filmskim producentom Matthewem Vaughnom, s katerim ima tri otroke. Najmlajša hči je stara komaj dobre tri mesece, saj se je Cosima Violet Vaughn Drummond rodila 14. maja letos. Par že ima sedemletnega sina Casparja in petletno hčerko Clementino.

Claudia je krasila naslovnice vsaj 500 revij, njeno premoženje pa je ocenjeno na več kot 40 milijonov evrov. Ob Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford, Lindi Evangelisti in Christy Turlington velja za članico "največjih šestih" supermanekenk iz 90. let, ki so spremenile modni svet in za svoje delo pobirale mastne honorarje.

Nekaj podob Claudie Schiffer skozi leta si oglejte v spodnji galeriji.

Vir fotografij: EPA, Vogue, L'Oreal, Guess