Neki blogar je o kreacijah Anje Mlakar šaljivo zapisal, da je 'ženskam uresničila sanje in jim v krilo vgradila salo'. Foto: Vogue
Neki blogar je o kreacijah Anje Mlakar šaljivo zapisal, da je 'ženskam uresničila sanje in jim v krilo vgradila salo'. Foto: Vogue

V Sloveniji zagotovo ne vidim pravih priložnosti za nadaljevanje kariere v osebnem in poklicnem smislu. Seveda pa želim s svojo domovino sodelovati poslovno in jo, če dobim možnost dela z lastno blagovno znamko, vidim tudi kot enega zame pomembnih trgov.

Podiplomski študenti modnega oblikovanja na Central Saint Martinsu enkrat na leto predstavijo svoje talente in sveže poglede na modo. Foto: Baza Media 2.1

Vesela sem, da imamo v Sloveniji ministrico Katarino Kresal, ki se oblači v njeni vlogi primerne aktualne kreacije ...

Anja Mlakar
Vesela bom tudi vseh predlogov in povabil iz Slovenije, pravi Anja Mlakar, ki pa v domovini ne vidi pravih priložnosti za nadaljevanje kariere. Foto: Baza Media 2.1

Če mi kdo ponudi Muro s šivilijami in obljubljeno državno pomočjo, jo vzamem, preimenujem in spravim na londonski ali pariški teden mode.

Silhueta je nekako izventelesna, obleka išče obliko, je o svojih kreacijah, ki jih je pred dnevi predstavila v Londonu, povedala Anja Mlakar. Foto: Spletna stran revije Dazed & Confused

Kot vsako leto so na londonskem tednu mode svoje izdelke predstavili magistranti podiplomskega študija modnega oblikovanja na prestižnem londonskem kolidžu umetnosti in oblikovanja Central Saint Martins. Mešanica študentov na tej šoli je resnično mednarodna: večina letošnjih magistrantov prihaja iz Skandinavije, Azije, Rusije in ZDA, le za vzorec je Britancev. Ta mednarodnost izraža trenutno naravo britanskega modnega izobraževanja, ki se napaja z energijo vrveče kulturnosti metropole, ki je London. Med magistranti pa je letos tudi Slovenka - Ljubljančanka Anja Mlakar.

Za londonsko oblikovanje so sicer značilni že zelo zgodaj razviti profesionalni standardi produkcije in detajlov, ki jih zahteva "ljubeče pošastna" profesorica Louise Wilson. Po koncu izobraževanja bodo študentje ponotranjili občutek, kdo so in kaj pomeni biti izviren. Nekateri med njimi bodo že polno pripravljeni, da prevzamejo odgovornosti v oblikovalskih ekipah po svetu, drugi pa bodo želeli ostati v Londonu in drug z drugim tekmovali v prestolnici, ki kljub recesiji mlade oblikovalce spodbuja k ustanavljanju lastnih znamk, ugotavlja britanski Vogue.

MMC se je pogovarjal z Anjo Mlakar, ki je strokovnjake na londonskem tednu mode navdušila z nenavadnimi tubastimi oblekami.


Kdaj ste se začeli ukvarjati z modnim oblikovanjem, kakšni so bili vaši začetki? Vas je že od nekdaj zanimala kariera v modnem svetu?
Enostavno sem začutila, da bi rada ustvarjala. Vpisala sem se na NTF, na oblikovanje tekstilij in oblačil, in si hitro zaželela zapustiti Ljubljano. V tistih letih se je ravno začenjala spletna revolucija in z navdušenjem sem brskala in iskala priložnosti za tak skok. Kmalu je bilo jasno, da lahko nekaj naredim le z vpisom na pravo šolo - takšno, ki služi kot odskočna deska. Še pred diplomo v Ljubljani sem eno leto preživela na kolidžu Central Saint Martins kot gostujoča študentka.

Študirate na prestižnem londonskem kolidžu Central Saint Martins, od koder so prišla številna zveneča imena modnega sveta, kot sta McQueen, Galliano ... Kako potekajo sprejemni izpiti za študij oziroma kakšni so pogoji, ki jih je treba izpolnjevati?
To me vsi sprašujejo. Recepta ni. Pomembno je, da se znaš predstaviti in dokazati, da sodiš med najboljše, da si sposoben modi dati nekaj novega.

Kako je videti študij na omenjenem kolidžu? Kakšen je vaš "študijski vsakdan"?
Delavno. Od jutra do večera, najmanj 12 ur na dan. Veliko tega časa gre za razmišljanje, raziskovanje. Vsak je zatopljen v svoj projekt. V zadnjih mesecih pred revijo pa postane zares živahno - vsi imamo pomočnike, šivilije, krojače in nemogoče roke in pričakovanja, ki jih lovimo in se z njimi spopadamo vsak na svoj način.

Naš program je sicer znan po tem, da ustvarja neverjeten pritisk. Na prvem mestu je legendarna ljubeča pošastnost Louise Wilson, vodje programa, ki pa ji ob boku stojijo tudi slabe razmere za delo, neprijaznost knjižničark in zbadljivost profesorjev. Vse to seveda zato, da bi iz nas iztisnili največ in nas pripravili na življenje (smeh).

Nameravate kariero nadaljevati v tujini ali se boste vrnili v Slovenijo? Kakšni so vaši poklicni cilji?
V Sloveniji zagotovo ne vidim pravih priložnosti za nadaljevanje kariere v osebnem in poklicnem smislu. Seveda pa želim s svojo domovino sodelovati poslovno in jo, če dobim možnost dela z lastno blagovno znamko, vidim tudi kot enega zame pomembnih trgov. Vesela bom tudi vseh predlogov in povabil.

Od kod ste črpali navdih za kose, ki ste jih predstavili na londonskem tednu mode? Nam poveste kaj več o svojih kreacijah?
Do neke mere me je navdihnila umetnica Saskia Olde Wolbers. Veliko sem eksperimentirala, želela sem stran od škatlastih krojev, ki so letos sicer povsod, a sem jih sama uporabila že pred dvema letoma. Silhueta je nekako izventelesna, obleka išče obliko - to je bilo moje vodilo. Za kroge pa sem se odločila po tem, ko sem nekega dne na lutki pozabila kos pene.

Verjamem pa, da lahko v mojih oblekah vidite tudi vse kaj drugega: blogar revije Dazed & Confused je šaljivo zapisal, da sem ženskam uresničila sanje in jim v krilo vgradila salo, Lynn Yaeger je za New York Magazine kreacije opisala z “Blue man group meets michelin woman!”, na britanskem Vogue k sreči niso bili tako duhoviti.

Kdo so vaši oblikovalski vzori?
Vsi, ki jim je uspelo v modo vnesti novosti in jih danes poznamo kot največje. Osebno sem sicer navdušena nad svobodo, ki jo pri svojem delu za Balenciago izkorišča Nicolas Ghesquière. Sicer pa se v svojih kreacijah poskušam distancirati od vplivov - razumem jih kot svoj izraz, ki mora biti izviren.

Koga izmed znanih osebnosti v tujini ali pri nas, v Sloveniji, bi izpostavili kot modno ali stilsko najbolj ozaveščenega?
Znane osebnosti, vsaj tiste iz sveta zabave, so brez izjeme modno osveščene, saj za to poskrbijo stilisti, ki jim agencije za odnose z javnostmi dnevno dostavljajo novosti. Gotovo trenutno med vsemi najbolj izstopa Lady Gaga, sicer pa večina zvezdnic rada nosi mlade kreatorje. Vesela sem, da imamo v Sloveniji ministrico Katarino Kresal, ki se oblači v njeni vlogi primerne aktualne kreacije, medtem ko estradne scene niti ne poznam.

Ko govorimo o modi, ne moremo mimo nakupovanja. Kje najraje nakupujete, najljubša znamka?
Po navadi pohajkujem po Harrodsu, Libertyju in Dover Street Marketu. Izjemno všeč mi je Diorjeva trgovina na Avenue Montagne v Parizu. Moja najljubša znamka je Chanel, ki je v moji garderobi še ni, največ pa nosim vintage.

Kaj pa slovenske modne znamke? Tovarne propadajo.
Če mi kdo ponudi Muro s šivilijami in z obljubljeno državno pomočjo, jo vzamem, preimenujem in spravim na londonski ali pariški teden mode. Všeč mi je, da Rašica sodeluje z Zoranom Garevskim; kadar zaidem v Ljubljano, greva vedno na kozarec vina.

V Sloveniji zagotovo ne vidim pravih priložnosti za nadaljevanje kariere v osebnem in poklicnem smislu. Seveda pa želim s svojo domovino sodelovati poslovno in jo, če dobim možnost dela z lastno blagovno znamko, vidim tudi kot enega zame pomembnih trgov.

Vesela sem, da imamo v Sloveniji ministrico Katarino Kresal, ki se oblači v njeni vlogi primerne aktualne kreacije ...

Če mi kdo ponudi Muro s šivilijami in obljubljeno državno pomočjo, jo vzamem, preimenujem in spravim na londonski ali pariški teden mode.