Registrska tablica Aljaščanov. Foto:
Registrska tablica Aljaščanov. Foto:
Aljaska je prava izbira za vse popotnike pustolovskega duha.

V našem sprehodu po vzdevkih ameriških zveznih držav smo se tokrat ustavili na mrzlem ameriškem severu, ki ga zaznamujejo divjina, maloštevilni prebivalci, pomanjkanje cestne infrastrukture, ledeniki, velike ribe, medvedi in še kaj bi se našlo.

In od kod vzdevki za največjo zvezno državo, ki so jo leta 1867 Američani kupili od Rusov? Za "zadnjo mejo" ni treba ugibati: že pogled na zemljevid razkriva, da je zadnja zvezna država ZDA, "velika dežela" se nanaša na velikost države, vzdevek "dežela polnočnega sonca" pa si je država nadela zaradi dolgih poletnih noči, ko se sonce le stežka poslovi. Na registrskih tablicah Aljaščanov lahko sicer zasledite tudi napis North to the Future (Na sever v prihodnost), ki velja za njihov moto.

Nekaj zanimivosti o Aljaski: Rusija je od poznega 18. stoletja pa do leta 1867 nadzirala večino današnjega ozemlja Aljaske. Takrat je ameriški državni sekretar kupil Aljasko od Rusov: za aker je dal 2 centa, kar je za celo državo zneslo 7,2 milijona dolarjev.

Od kod izvira ime Aljaska? Iz eskimske besede Alakshak, kar pomeni velika jezera oz. polotok.

Najbolj priljubljen šport med domačini so pasje vprege.

Med vsemi zveznimi državami je na Aljaski razmerje med moškimi in ženskami najbolj v prid moškim (103,2 moška na 100 žensk).

49. ameriška zvezna država je večja kot Teksas in Kalifornija skupaj, a ima le dobrega pol milijona prebivalcev (in nekaj več medvedov), večina države pa je infrastrukturno zelo podhranjena.

V (recesijskih) časih ugodnih letalskih vozovnic in šibkega dolarja so ZDA postale prava turistična meka. Čez lužo se te dni odpravljajo tudi številni Slovenci, zato smo se odločili, da vam v času množičnih turističnih preseljevanj čez lužo na kratko predstavimo izvor "vzdevkov" vseh 50 zveznih držav ZDA. Naslednjič bo na vrsti Arizona, "država Velikega kanjona".