Če jo boste mahnili v Avstralijo, si lahko tam poiščete tudi delo. Foto: Reuters
Če jo boste mahnili v Avstralijo, si lahko tam poiščete tudi delo. Foto: Reuters
V avstralskem turizmu ni vse rožnato. Foto: EPA

Teh namreč v deželi "tam spodaj" kronično primanjkuje, kar že pošteno skrbi turistične ponudnike pred vrhuncem poletne sezone, ki se nezadržno bliža. Za to sta kriva predvsem dva razloga: najnižja brezposelnost v zadnjih 30 letih in razcvet rudarske industrije, ki ponuja delavcem najvišje plačilo.

Predvidevajo, da bodo samo v Zahodni Avstraliji v tem sektorju v naslednjih 10 letih potrebovali 42.000 ljudi, v Queenslandu pa 15.000.

Primanjkuje seveda tudi čistilk
Ob velikem povpraševanju po delovni sili po vsej Avstraliji imajo težave z novačenjem kadra tudi v najbolj čudovitih kotičkih dežele kengurujev, še posebej kar se tiče slabše plačanih del, kot je na primer čiščenje sob.

Po neki raziskavi kar 75 odstotkov delodajalcev v turizmu težko najde ljudi, ki so pripravljeni delati dlje časa. Ponekod celo ukinjajo oglede - ne zaradi pomanjkanja obiskovalcev, temveč pomanjkanja osebja.

Vlada je že sprejela prve ukrepe. Med drugim je zmanjšala zakonske omejitve za delo popotnikov. Toda nekateri opozarjajo, da to na dolgi rok ne bo dovolj. Pravijo, da je edina rešitev zmanjšanje za zdaj strogih omejitev za delo tujcev.