Dunaj je priljubljena destinacija Slovencev, ki želijo obiskati božični sejem. Letos se odpre 12. novembra. Foto: EPA
Dunaj je priljubljena destinacija Slovencev, ki želijo obiskati božični sejem. Letos se odpre 12. novembra. Foto: EPA
Praznična Ljubljana 2010
Tudi v Sloveniji v času božično-novoletnih praznikov poteka mnogo prireditev, marsikje pa so postavljene tudi stojnice s kuhanim vinom, hrano in ročno narejenimi izdelki. Foto: MMC RTV SLO

Kot vsako leto, veliko agencij ponuja izlet na Dunaj, vedno bolj pa so pri nas priljubljeni tudi izleti v Salzburg, Budimpešto in Prago. Ne manjka pa niti ponudb za tiste, ki bi želeli odpotovati dlje, na primer v razkošni Dubaj ali pa v New York.

Spodaj je zbranih le nekaj evropskih destinacij, ki so znane po pestrem decembrskem dogajanju in zanimivih božičnih sejmih.

Nürnberg
Najslovitejši božični sejem v Nemčiji, deželi, iz katere pravzaprav izvirajo vsi božični sejmi. Vsako leto na glavnem mestnem trgu postavijo okoli 180 stojnic, ki jih oblečejo v tipične rdeče in bele prte. Na njih poleg nemških jedi in kuhanega vina ponujajo izrezljane lesene igrače, ročno izdelane sveče, lesene glasbene skrinjice in druge ročno izdelane umetnine.

Dunaj, Christkindlmarkt
Božični sejem pred mestno hišo na Dunaju, ki se je prvič zgodil že pred več kot 700 leti, se začne že 12. novembra. Tam lahko uživate ob kuhanem vinu, kandiranem sadju, praženih mandljih in kupujete raznovrstne ročno izdelane lesene igrače in svetleče okraske. Ali pa se sprehodite čez mestno jedro, ki je vsako leto lepo in bogato okrašeno. Na Dunaju v mestni hiši organizirajo tudi posebne delavnice, na katerih otroci ustvarjajo darila.

Birmingham, Victoria Square
Božični sejem v Birminghamu že nekaj let velja za največji tovrstni sejem v Veliki Britaniji. Velja pa tudi za največji avtentični nemški božični sejem zunaj Nemčije in Avstrije ter se zato imenuje Frankfurt christmas market. Poteka med 23. novembrom in 23. decembrom na Victoria Squaru, kjer so se že davno udomačili nemški trgovci s svojo robo. Obiskovalci lahko še danes na njem pijejo nemška piva, kuhano vino, jedo klobase in tradicionalne nemške sladice.

Praga, Stari trg
Največji praški sejem od 26. novembra do 31. decembra poteka na Starem trgu, kjer potekajo številne prireditve. Običajno poteka pester glasbeni program z domačimi umetniki ter obrtniki, ki ustvarjajo kot v srednjem veku. Na stojnicah lahko najdete marsikaj, od zdravilnih mazil, lutk do nakita, seveda pa, tako kot na vseh božičnih sejmih, ne manjka hrane in pijače.

Madrid, Plaza Mayor
Madrid je primerna destinacija za tiste, ki želijo nekoliko toplejše podnebje. Tam vsako leto pripravijo božični sejem na trgu Plaza Mayor. Sejem obiskujejo tako turisti kot domačini, ki tam kupujejo vse potrebne zadeve za tradicionalno špansko praznovanje božiča.

Köbenhavn, Tivoli
Temperature pod ničlo, le približno sedem ur svetlobe na dan in zabaviščni park - to je ponudba najbolj adrenalinskega božičnega sejma, ki poteka v zabaviščnem parku Tivoli v danski prestolnici. Tam se lahko popeljete s skoraj 100 let starim vrtiljakom, ogrejete s kuhanim vinom in pečenimi jabolki ter na stojnicah nakupite raznolike danske izdelke. V centru mesta je običajno postavljeno tudi drsališče.

Valkenburg
V nizozemskem Valkenburgu poteka največji in najstarejši podzemni božični sejem, ki je prava paša za oči. Stojnice so postavljene kar v okrašeni jami pod mestom.