Če si želite združiti ogled francoske prestolnice z ležanjem na plaži, lahko to julija in avgusta storite na bregu reke Sene. Foto: EPA
Če si želite združiti ogled francoske prestolnice z ležanjem na plaži, lahko to julija in avgusta storite na bregu reke Sene. Foto: EPA
Pariz
Tradicionalni praznik glasbe Fete de la Musique v mesto vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev, ki lahko spremljajo glasbeni program za vse želje in okuse. Foto: EPA
Marché d'Aligre
Trg Marché d'Aligre predstavlja pravo kulinarično dogodivščino. Foto: www.wikimedia.org

Izbira, ki jo francoska prestolnica ponuja v poletnih mesecih, je neskončna. Tistim, ki si želijo ležanja na plaži z možgani na "off", so na voljo pariške plaže, ki svoja vrata na bregu Sene med mostoma Pont Neuf in Pont de Sully ter na Bassin de la Vilette odprejo v začetku julija, obiskovalci pa lahko tam uživajo vsaj do sredine avgusta.

Za tiste, ki si želijo modrega neba in narave, a ne bi cele dneve zgolj poležavali, je idealen sprehod na skoraj štiri kilometre dolgi Promenade Plantée. Ta se začne pri Bastilji, nadaljuje čez star železniški viadukt Viaduc des Arts, kjer domujejo številni umetniški butiki, galerije in delavnice, konča pa se v gozdu Bois de Vincennes, kjer lahko obiščete živalski vrt, botanični park ali pa zaveslate po jezeru.

Postanek v amfiteatru ali kinu
Če si zaželite malo miru v prijetnem okolju grško-rimskega amfiteatra, se podajte v Arènes de Luteces, ostanke amfiteatra in najstarejše arheološko najdbišče v Parizu, ki se skriva v bližini ulice Monge v latinski četrti. Če boste imeli srečo, lahko naletite tudi na entuziastične gledališke amaterje, ki tam radi vadijo za katero od njihovih iger. Prijeten postanek pri odkrivanju poletnega Pariza je tudi kino La Pagode na ulici de Babylone, ki je pravzaprav japonska palača iz 19. stoletja, ki v svoji notranjosti skriva številne slike, tapiserije, pozlačene predmete in svečnike.

Če vas poletni Pariz preveč utruja s svojimi temperaturami, ki pogosto presežejo 30 stopinj, se lahko ohladite v baru Ice Bar v hotelu Kube v 18. okrožju, kjer lahko srkate osvežujočo pijačo v sobi, kjer je temperatura 10 stopinj pod ničlo. Da, prav ste prebrali, a ne skrbite, saj lahko bar obiščete za največ 30 minut, zraven pa dobite tudi zimsko bundo.

Glasba na vsakem vogalu in vsakem trgu
Poletni Pariz je raj tudi za ljubitelje vseh zvrsti glasbe. 21. junija se mesto spremeni v koncertno prizorišče, saj takrat poteka tradicionalni praznik glasbe (Fête de la Musique), kjer lahko v vsakem baru, na vsakem trgu in vogalu ulice slišite vse, od bluzovskih balad, francoskih šansonov pa do pravih svetovnih rockovskih zvezd. V parku Floral vsako soboto in nedeljo v juniju in juliju poteka pariški džezfestival, ki ga bodo letos poleg glavnega dogajanja oplemenitili še z "vrtom improvizacije", kjer bodo na svoj račun prišli vsi amaterski glasbeniki.

Tudi sicer Pariz ponuja kotiček za vse glasbene okuse. Pri britanskem Guardianu so zapisali, da je letos v Parizu zelo priljubljen ciganski džez, v francoski prestolnici lahko uživate tudi v elektronski glasbi, velika uspešnica letošnjega poletja pa bo tudi kabaret. Na odprtem se lahko kulturno udejstvujete tudi v La Péniche Opéra, ki stoji v 19. okrožju in kjer lahko uživate v klasični operi, pa tudi v predstavah sodobne umetnosti in komedijah.

Umetnost tudi poleti ne izgubi čara
Za dozo umetnosti lahko, poleg vseh večjih in uveljavljenih muzejev in galerij, ki jih v Parizu ne manjka in ki so odprti tudi poleti, obiščete pred kratkim odprto galerijo Centquatre na ulici Curial v 19. okrožju, ki je umetnina v pravem pomenu besede. Tam se križajo drzni razstavni prostori z instalacijami, razstavami in odprtimi studii, prirejajo pa tudi bralne večere, gledališke in plesne predstave ter koncerte.

Ob obisku Pariza seveda ne smemo pozabiti na hrano. Eno najbolj prijetnih kulinaričnih opravil je obisk tržnice Marché d'Aligre v bližini Bastilje, obvezen postanek na kulinarični poti je muzej Choco-Story na bulevarju Bonne Nouvelle, kjer lahko spremljate 4.000-letno zgodovino kakava v besedah, podobah in okusu, na strehi muzeja Palais de Tokyo pa vsak večer poteka kulinarični fenomen Art-Home, kjer kuharski mojster pripravlja hrano pred očmi obiskovalcev.

Razlogov za poletni obisk Pariza je torej nešteto, na vas pa je, da sami odkrijete katero od skritih radosti francoske prestolnice.