... in znotraj. Foto: Inside the Volcano
... in znotraj. Foto: Inside the Volcano

Islandija je z več kot 130 ognjeniki - med njimi jih je kar nekaj delujočih - ena najbolj ognjeniških držav sveta. Je tudi edini kraj na Zemlji, kjer se lahko z dvigalom spustite v ognjeniško komoro magme. Thrihnukagigur (Krater treh vrhov) se maja odpira dovolj pogumnim obiskovalcem že tretje leto zapored.

Thrihnukagigur, ki leži južno od prestolnice Reykjavik, leži na sredi podmorske gorske verige pod Atlantskim oceanom. Vulkanske komore so navadno zaprte, a Thrihnukagigurjeva ni, znanstveniki pa ne vedo točno, zakaj. Magma je očitno odtekla, za seboj pa pustila globoko razpoko. Thrihnukagigurjevo komoro magme je leta 1974 odkril jamski raziskovalec dr. Árni B Stefánsson. Dolgo si je prizadeval za to, da bi komoro odprli za turiste, kar mu je nazadnje uspelo šele leta 2012, ko so se v nedrje vulkana podali prvi obiskovalci.
Začetek ture
Ture se začenjajo ob vznožju pogorja Bláfjöll, kjer se konča cesta. Vodniki nato odprave vodijo prek polj lave do turistične koče, ki jo vsakega maja postavijo znova, dele pa pripeljejo s helikopterji. Septembra, ob koncu sezone, kočo spet razstavijo. Do koče je slabo uro pohoda po grčavem bazaltu, tam pa nato prevzamete čelade in drugo posebno opremo.

Do severovzhodnega vrha nato ni daleč, od tam pa se razteza pogled na prostrano apokaliptično pokrajino, brez vsakršnega sledu civilizacije. Leta 2010 postavljeno kovinsko dvigalo obiskovalce popelje v "pekel" - komoro, višjo kot Kip svobode. Islandci sicer načrtujejo zgraditi predor, ki bi povezoval komoro s površjem, a še vedno proučujejo, kakšen vpliv bi to imelo na okolje, na katerega sicer po legendi strogo pazijo mitski "gorski ljudje" (huldufólk), ki naj bi se na vsakršno izčrpavanje islandskega naravnega bogastva odzvali s silovitim besom.

Spust
Po 120 metrih spusta ste na tleh komore, kjer ni slišati ničesar, razen kapljanja vode. Nebo se komaj še vidi in zdi se, da ste popolnoma ločeni od nadzemeljskega sveta. Stene komore se lesketajo v bronastih in modrikastih odtenkih, rumeno pa na delih, ki so jih ožgali žvepleni plini. Sem pa tja se iz tal pokadi, kar še podžiga islandske starodavne legende.

"Še nikdar nisem bil nikjer v podzemnem svetu, ki bi se lahko kosal z veličino in vtisom, ki ga nate naredi ta kraj," so zapisali pri Sunday Timesu, medtem ko pri The Financial Timesu menijo, da se "svet zdi malce bolj izjemen, ko ste enkrat videli ustroj te mašinerije".

Spust v ta ustroj sicer ni poceni - zanj boste odšteli 37.000 islandskih kron ali 236 evrov.