7. mednarodni festival gorniškega filma Domžale že diha s polnimi pljuči. Foto: Manca Čujež/IMFFD
7. mednarodni festival gorniškega filma Domžale že diha s polnimi pljuči. Foto: Manca Čujež/IMFFD


Organizatorji so na razpis za festival, ki bo trajal od 15. do 20. aprila, prejeli kar 49 filmov, za festival pa so jih izbrali 35. Pri izboru so imeli kar težko delo, saj so prejeli res kakovostne filme, razveseljivo pa je, da je bilo med njimi tudi kar nekaj domačih.
Filmi so razdeljeni v več kategorij: alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura. Med festivalom mednarodna strokovna žirija pregleduje in ocenjuje filme, svoje glasove za filme pa lahko dajo tudi obiskovalci. Kot je izjavil eden izmed sodelavcev festivala, znani alpinist, naravovarstvenik, nekdanji direktor Triglavskega narodnega parka Janez Bizjak, ki si je večino filmov že ogledal, imajo na filmskem festivalu letos res jagodni izbor gorniške filmske produkcije zadnjih let. Ob tem pa ni mogel mimo sorazmerno slabega odziva v medijih in tudi skromnega obiska. Dejal je, da na podobnih filmskih festivalih v tujini prikazujejo dosti manj kakovostne filme, pa je obisk in odziv občinstva dosti boljši, kot je pri nas.
Da prikazujejo res zanimive in kakovostne filme, se je strinjal tudi član strokovne žirije iz Švice, nekdanji direktor festivala gorniških filmov v Diablertesu in ustanovni član Mednarodnega združenja za filme z gorniško tematiko Pierre Simoni, ki je pohvalil tudi organizacijo festivala.
V sklopu festivala se vrstijo tudi zanimive spremljevalne prireditve, kot so razstave in predavanja. Pripravili so tudi retrospektivo filmov Lhotse 2000 in Čopov steber - prvič pozimi. V ponedeljek je znani alpinist, fotograf in pilot Matevž Lenarčič prikazal svoj polet okrog sveta, v torek je ljubiteljski arheolog Janez Bizjak spregovoril o sledeh prvih obiskovalcev slovenskih Alp, v sredo se alpinist in slikar Danilo Cedilnik Den predstavlja s predavanjem Strmim v svet strmin, v četrtek bo vrhunski alpinist mlajšega rodu Urban Novak s predavanjem Do kamor seže želja predstavil razmišljanja mlade generacije o alpinizmu in gorah, v petek pa bo svojo alpinistično pot in jadralno padalstvo predstavila predstavnica znamenite gorniške družine Vlasta Kunaver.
V petek zvečer bo v Cankarjevem domu v Ljubljani slavnostni zaključek festivala in podelitev nagrad, takrat bodo še enkrat predvajali film, ki bo osvojil drugo nagrado, naslednji dan pa bodo v Domžalah prikazali še enkrat tudi zmagovalni film in tistega, ki bo osvojil tretjo nagrado.

Miro Štebe, RTV Slovenija