Pravljična osvetlitev daje jami poseben čar. Foto: BoBo
Pravljična osvetlitev daje jami poseben čar. Foto: BoBo

Prvi obiskovalci so se še s kočijami pripeljali na ogled jame, je povedal predsednik Jamarskega društva Sežana Jordan Guštin: "Lokacija Vilenice je v bližini Lipice, ki je bila dvorna kobilarna, zato so jamo cesarji že zelo zgodaj začeli obiskovati. 200 let so ogledi lepo potekali. Leta 1818 pa je bilo prelomno leto: cesar jo je takrat zadnjič obiskal. V tem času so namreč odkrili nove, velike dele Postojnske jame in jo uredili za turistične oglede. Cesarji in večje skupine so se odtlej raje odpravili tja."

Sledilo je bolj žalostno obdobje za jamo, od leta 1900 do leta 1962 je bila zaprta, slabo upravljana in slabše obiskana, je dodal Guštin. Sežanski jamarji so jamo začeli znova urejati leta 1962 in naslednje leto 19. maja je bila spet odprta. Dolgoletni član sežanskega jamarskega društva Ludvik Husu: "Prvič sem jamo obiskal leta 1972. V jami se je delalo, obnavljajo. Med drugim stopnišče, infrastruktura. Začeli smo graditi jamarski dom, ki smo ga končali leta 1975."

Danes je Vilenica urejena, razsvetljena, za turistične oglede je urejenih 450 metrov poti. Pred vhodom obiskovalce pričaka skulptura Marka Pogačnika. Jama ima že več kot tri milijone let, je poudaril jamar Jaka Jakofčič: "Ta reka, ki jo je izdolbla, je že zdavnaj odtekla, ko ni vode, začnejo rasti kapniki, zato je Vilenica zelo bogata s kapniki." Bogata je tudi z osvetlitvijo – prvi agregat je bil v njej že leta 1963, zdaj pa jamo razsvetljujejo LED-reflektorji: "Obiskovalec lahko vidi različne skulpture."

Domišljija obiskovalca ima v Vilenici veliko priložnosti, da se razbohoti. Razkošje svetlobe in teme ga nagovarja z različnimi podobami živali, palčkov in vil. Po vilah, ki naj bi prebivale v jami, je Vilenica dobila tudi ime. Meglice, ki jih je veter premikal nad jamo, so domačine že v daljni preteklosti spominjale na ples vilinskih bitij.