Backpackerstvo je gotovo precej bolj zahtevno od običajnega dopustovanja prek turističnih agencij. Foto: EPA
Backpackerstvo je gotovo precej bolj zahtevno od običajnega dopustovanja prek turističnih agencij. Foto: EPA
Krmljenje krokodilov v Avstraliji
Backpackerstvo je lahko tudi nevarno, saj se denimo veliko popotnikov poškoduje v raznovrstnih aktivnostih. Foto: EPA
Popotnik mora poskrbeti ne samo za zdravstveno zavarovanje, temveč tudi za primer, da se je uštel v izračunavanju stroškov potovanja. Foto: EPA

Medtem ko so za pretežni del turistov idealne počitnice kraj nekje v senci palmovih listov na peščeni morski obali, od parkirišča za jeklenega konjička po možnosti ne oddaljen več kot 50 metrov, bi pravega backpackerja najverjetneje prizor začel dolgočasiti že po petih minutah.

Vendar pa potovanje samo z nahrbtnikom na ramenih, po navadi sam ali v majhni družbi, zahteva veliko veščin, iznajdljivosti in pripravljenosti na pohode po vročem soncu, zato zanj ni pripravljen prav vsak.

Beckpacker, še zlasti če potuje v bolj eksotične kraje, mora pokazati precej prilagodljivosti na podnebne razlike, nenavadno hrano, verske in kulturne običaje, občasno osamljenost, spoprijemanje z revščino v tej državi, nemalokrat zaostrene politične razmere, jezikovne ovire in težave s prevozom. Vendar pa je prav vse našteto tisto, kar po mnenju teh turistov besedama potovanje in dopust daje povsem nove razsežnosti.

Česa se je treba izogibati
Priprava na takšen dopust zahteva veliko priprav. Od pravočasnih cepljenj proti raznim boleznim do priprave vseh potrebnih potnih listin in denarja. Popotnik se mora pred potovanjem prepričati, kakšni so zdravstveni standardi v državi. Nemalokrat se pozablja, da največ težav popotnikom povzročajo prav zastrupitve s pijačo in hrano.

Če nismo prepričani o čistosti vode, jo je treba kupovati v plastenkah ali jo prekuhavati. Izogibati se je treba ledu v pijačah, pri sladoledu in drugih mlečnih izdelkih pa se je treba prepričati, da so narejeni iz pasteriziranega mleka. Sadje je treba uživati le olupljeno, zelenjavo skuhano in vročo. Izogibati se je treba solatam. Paziti je treba tudi na čistočo rok in osebno higieno na straniščih.

Pozorna priprava nujno potrebna
Popotnik mora pred potovanjem vedeti, kam se lahko obrne, če bo potreboval zdravstveno oskrbo. Prav sklenitev zdravstvenega zavarovanja pred potovanji je ena izmed najbolj pomembnih stvari, če pa potujemo skozi podeželska območja, daleč stran od zdravstvenih ustanov, je treba s seboj imeti vsaj osnovno prvo pomoč. Največ turistov v tujini umre v prometnih nesrečah, zato je treba varnosti na cesti nameniti veliko pozornosti. Zgolj spoštovanje cestnih predpisov v tem primeru marsikdaj ni dovolj.

Premišljeno je treba izbirati tudi obleko in drugo opremo pred potovanji. Tako v nekaterih deželah, kot je Iran, za ženske veljajo posebna pravila oblačenja, spet v tropskih deželah, kjer so piki žuželk še posebej nadležni, pa pride ustrezna obleka še kako prav.

A. L.