V pomladnem in poletnem času se ljudje množično odpravljajo v gore. Še tako nedolžen izlet je lahko ob neprimerni pripravljenosti nevaren. Foto: RTV SLO
V pomladnem in poletnem času se ljudje množično odpravljajo v gore. Še tako nedolžen izlet je lahko ob neprimerni pripravljenosti nevaren. Foto: RTV SLO
Poznate pomen markacij? Če ne, se jih pred pohodom naučite. Foto: RTV SLO

Nikar ne mislite, da nevarnost preži le na pohodnike, ki se odpravijo na daljše ture. Nesreča se lahko hitro zgodi tudi izletnikom, ki v gore zaidejo neprimerno opremljeni in slabše fizično pripravljeni.

Začnite na začetku
Preden se odpravite na turo, opravite nekaj krajših pohodov, da si pridobite kondicijo in izkušnje ter preizkusite opremo. Zastavljajte si dosegljive cilje, tako da upoštevate višinsko razliko in težavnost poti. Zato se pred vzponom poučite, kaj pomenijo najrazličnejše oznake.

Voda povzroča odpadanje kamenja
V gorah je stalna nevarnost padajočega kamenja, ki je zlasti nevarno spomladi in poleti, ko se topi sneg. Na severnih in senčnih legah bodo pozno v poletje, ponekod tudi vse leto ostala snežišča. Izbirajte si kopne ture po južnih pobočjih. Če boste naleteli na snežišče, ki nima varnega izteka in ne boste primerno opremljeni (cepin, dereze), se zaradi nevarnosti zdrsov raje obrnite.

Vremenska napoved je del obvezne opreme
V gorskem svetu je v popoldanskih urah pogosta nevarnost vročinskih neviht. Spremljajte vremensko napoved, na ture se odpravljajte zgodaj in jih pravočasno končujte.

Kadar se boste v gore podali v skupini, se nikar ne ločujte od nje. Če se boste na turo odpravili skupaj, se skupaj tudi vrnite. Ne pozabite se vpisati v vpisne knjige, saj tako puščate za seboj dragoceno sled.

Niso vsa varovala varna
Na zahtevnih poteh upoštevajte, da so poti in varovala lahko tudi poškodovana. O takšnih poškodbah obvestite druge in tudi Planinsko zvezo Slovenije.

Ob nesreči pridejo prav mobilni telefoni, saj lahko z njihovo pomočjo skrajšate čas prihoda reševalcev na kraj nesreče. Poskrbite, da bo baterija napolnjena. Telefona ne uporabljajte po nepotrebnem. Upoštevajte, da pokritost gorskega sveta s signalom vašega aparata ni popolna.

Napotke so pripravili v Sektorju uniformirane policije Celje.