Videti je lahko slastno, a je lahko tudi nevarno. Foto: EPA
Videti je lahko slastno, a je lahko tudi nevarno. Foto: EPA
Opica si je privoščila lubenico.
Na ulici v drugih državah lahko za sogovornike pri obedu dobite zelo zanimiva bitja. Foto: EPA

Ponavadi pričakujemo, da se nam kaj takšnega zgodi predvsem v bolj eksotičnih državah, ko nismo navajeni prehrane, v državah, ki imajo slabo urejene higienske standarde, a nikakor ne smemo izključiti tudi razvitih držav, saj vemo, da nam tudi v Sloveniji lahko kakšen lokalni ponudnik burekov, kebabov ali česa podobnega "omogoči" za tisti dan neobičajno dolge postanke na stranišču.

Eden izmed kazalnikov, da je malo možnosti za prebavne motnje po zaužitju ulične hrane, je množica ljudi, ki se nabira okoli določenega ponudnika. Verjetno bi hitro prišel na slab glas, če bi ljudi takoj poslal tja, kamor gre še cesar peš. Seveda vas bo gneča motila, če niste čredni človek, a mogoče se splača potrpeti.

Verjetno najboljša možnost, da se izognete slabi prehrani, je komunikacija s prebivalci tistega kraja. Policisti, prodajalci ali naključni mimoidoči vam lahko priskočijo na pomoč in vam predlagajo najboljše, saj vemo, da "lokalci" vedno jedo tam, kjer je dobro, in tam, kjer jim ni slabo po zaužitju.

Bodite pozorni
Dobra varovalka je tudi, če gledate, kako vam hrano pripravijo in če zahtevate, da vam jo pripravijo sveže. Pri hrani z žara je malo verjetnosti, da se boste zastrupili, saj globoko prepečena hrana pri življenju ne pusti več veliko različnih organizmov, ki bi vam utegnili greniti življenje.

Dobro skrbite tudi za higieno svojih rok, s katerimi ulične priboljške ponavadi tudi uživamo. Res je, da ni vedno možnosti, da bi si jih oprali, a tudi osvežilni robčki pripomorejo veliko. V primeru prebavnih motenj začnite uživati lažjo hrano, kot je denimo riž, kakšna dobra juha, pa tudi banane lahko delujejo zelo pomirjujoče. Pa dober tek!