Nihče si v času težko prisluženega dopusta ne želi zapletov s turistično ponudbo. Foto: RTV SLO
Nihče si v času težko prisluženega dopusta ne želi zapletov s turistično ponudbo. Foto: RTV SLO
Amsterdam, Atene, New Delhi, Havana, Heidelberg, London ... Ne glede na to, kam potujete, vedno preverite, s kom potujete. Foto: RTV SLO
Na spletni strani www.rtvslo.si/forum na forumu lahko preverite izkušnje drugih uporabnikov s turističnimi agencijami. Foto: RTV SLO

Začel se je čas, ko se s kolegi, ki jih srečaš, ne pogovarjaš več o vremenu, ampak pogovor kmalu pride do točke, ko je treba postaviti vprašanje: "Kam greš pa letos na dopust?" Da bi na dopustu res dopustovali, pa je nujen predpogoj ta, da vaš oddih poteka brez zapletov. Najbrž si ne želite hotela, ki namesto 10 metrov leži 10 kilometrov od plaže in sobe z razgledom ... v sosednjo stavbo.

Vse te težave lahko vsaj poizkusimo zaobiti, če dopustu že pri rezervaciji namenimo nekaj več pozornosti. Kot porabnik imate pravice, ki jih lahko uveljavite, žal pa se to dogaja potem, ko se vrnete z dopusta, ki vam ga zapleti lahko uničijo. Dejstvo je, da boste najbolj srečni, če vam po prihodu domov ne bo treba reševati zapletov z dopusta s turistično agencijo, ki vam je aranžma prodala. Sicer Zveza potrošnikov Slovenije ugotavlja, da so predlogi turističnih agencij za rešitev pritožb velikokrat povsem neprimerni, odnos nekaterih ponudnikov do porabnikov pa je kljub konkurenci, ki vlada na tem področju, včasih celo na meji žaljivega.

Cepivo proti slabi volji
Pred nevarnimi boleznimi, ki nas lahko ogrožajo v kraju, kamor potujemo, se lahko cepimo. Kaj pa lahko storimo pred tem, da bi ob prihodu na izbrano turistično destinacijo doživeli razočaranje?

Pozanimajte se o "rezimeju" agencije
Preden boste izbrali agencijo, ki ji boste zaupali organizacijo dopusta, se pri prijateljih in znancih pozanimajte o solidnosti turistične agencije. Če vam znanci ne bodo v pomoč, vtipkajte ime izbrane agencije v iskalnik na spletu in preglejte zadetke. Poglejte tudi na forume, kjer debatirajo o turističnih agencijah. So prava zakladnica vseh mogočih izkušenj. Če ugotovite, da se porabniki pritožujejo nad ponudbo agencije, ki ste jo izbrali, premislite še enkrat. Včasih je bolje odšteti nekaj tisočakov več, saj morebitne težave, ki bi nastale, lahko stanejo veliko več.

Pozanimajte se tudi o hotelu, ki vam ga agencija ponuja. Poglejte na internet ali pa zavrtite telefon in pokličite tja. S tem se zavarujete pred razočaranjem, ki bi ga prinesla ugotovitev, da hotel obnavljajo in da boste bivali v nekem drugem hotelu, za katerega se niste odločili.

Za dodatne usluge, kot so različna enodnevna potovanja, se je bolje dogovoriti na licu mesta, kot pa jih plačevati agenciji vnaprej. Organizacija izletov je dražja, če to za vas stori matična agencija, kot pa če vam izlet organizirajo "domačini".

Nenazadnje, ko odpotujete, imejte v žepu vedno kakšen dodaten evro, saj včasih tudi vsi predhodni varnostni ukrepi ne zaležejo. Kakor koli že, na dopustu uživajte.

A. J.