Naredite vašemu ljubljenčku bivanje v kletki čim bolj udobno. Foto: EPA
Naredite vašemu ljubljenčku bivanje v kletki čim bolj udobno. Foto: EPA
Prav mogoče je, da bo na letališču ob vas na vkrcanje čakal tudi kuža. Foto: EPA
Adria Airways
Na letalih Adrie Airways so hišni ljubljenčki dovoljeni. Foto: Adria Airways
Poskrbite, da bo imel pes med vožnjo dovolj vode. Foto: EPA
Gneča na motorju
Če vam letalo ne diši, si lahko omislite tudi kakšno drugo prevozno sredstvo. Foto: EPA
Pa prijeten dopust! Foto: EPA

Predvsem je treba k operaciji "kuža na letalu" pristopiti z veliko potrpežljivosti in znanja, da vam ne bi v zadnjem trenutku načrtov prekrižal kakšen nepričakovan zaplet.

Predvsem se morate na pot začeti pripravljati precej prej, da uredite vse potrebne dokumente in raziščete, katere letalske družbe dovolijo štirinožcem vstop na letalo. Pred potovanjem morate psa obvezno peljati na veterinarski pregled. Tu boste dobili obvezne dokumente zanj, ki so odvisni od države pristanka, najpogosteje pa se zahteva knjižica o cepljenju oziroma – znotraj držav Evropske unije – potni list za hišne živali.

Nekatere države zahtevajo še posebno veterinarsko spričevalo. Pomembno pa je poudariti, da na polet vzemite le zdravega psa – veterinarji posebej odsvetujejo potovanja s psi, ki imajo težave z ledvicami ali s srcem. Neka raziskava pa je pokazala, da zelo slabo letala prenašajo pasme s »potlačenimi« gobčki, kot so na primer angleški buldog, boston terier ali pekinžan (pekinez).

Obvestite letalsko družbo
Nikar ne pozabite o dodatnem spremljevalcu kar se da zgodaj obvestiti tudi vašega letalskega prevoznika. Kuža prav tako potrebuje predhodno rezervacijo, saj ima večina letalskih družb vnaprej določeno število živali, ki jih lahko prepelje na posameznem poletu.

Kako ima prevoz živali urejen Adria Airways?
Naš letalski prevoznik Adria Airways, na primer, lahko v letalu A320 pelje eno žival (psa ali mačko) v poslovnem razredu in dve živali v ekonomskem razredu. Letalo CRJ 200 sprejme eno žival v potniško kabino. Pogoj pa je, da so ti psi ali mačke med poletom v kletki (ki ne sme biti večja kot 55 x 40 x 20 centimetrov), njihova teža pa ne sme presegati osmih kilogramov. Večje živali prevažajo v posebnem prtljažnem prostoru, ki je ogrevan in pod pritiskom.

Kakšna naj bo kletka?
Kletka je celotno potovanje dom vašega psa, zato je zelo pomembno, da mu nudi kar največ ugodja. Med poletom jo imejte pod sedežem potnika pred vami – tako boste poskrbeli za varnost psa in sopotnikov. Pomembno pa je tudi, da je tako velika, da v njej vaš kuža lahko normalno vstane, se obrne in uleže. S spodnje strani naj bo nepremočljiva, z vsaj treh strani zračna, dolivanje vode pa mora biti mogoče brez odpiranja. Psa je namreč strogo prepovedano med poletom spustiti iz kletke!

Nikakor pa ne bo škodilo, da boste psu doma, še pred potovanjem, kletko pokazali, jo odprli, da jo bo lahko preiskal in nanjo ne bo imel slabih spominov. Kakšen posladek, ki ga bo pojedel v njej, tudi ne bo škodil. Dobro pa je tudi, da psa pred poletom peljete na dolg sprehod, da ne bo naslednjih nekaj ur preveč nestrpen in ne bo imel preveč energije.

Koliko stane "pasja karta?"
To je odvisno od posamezne letalske družbe, Adria Airways prevoz živali zaračuna kot dodatno prtljago po teži. Običajna tarifa je 1,5 odstitka cene enosmerne vozovnice za določeno destinacijo po kilogramu. Žival v kabini se vedno zaračuna kot presežek prtljage, ne glede na količino prtljage, ki jo potnik vzame s seboj.

Še nekaj nasvetov …
Vašemu psu najmanj šest ur pred poletom ne dajajte hrane – sveža voda bo povsem zadostovala. Različna pomirjevala niso priporočljiva, če že, se o njihovi uporabi obvezno posvetujte z veterinarjem. Kužku pa ne pozabite pritrditi tudi ovratnice – morda bi bilo koristno, da bi imel za vsak slučaj okoli nje tudi listek z imenom, naslovom in s telefonsko številko. Pri načrtovanju poti poskusite najti polet brez prestopanja in takega, ki ni polno zaseden.

Z konec - prijaznost odpira vrata …
Tako, poskrbeli ste za štirinožca in mu polet naredili če že ne prijeten, pa vsaj znosen. A tu je še en namig - ne pozabite tudi na svoje človeške sopotnike. Psa ne skrivajte pred njimi, ampak jih lepo obvestite o popotniški pasji duši – nekaterim boste popestrili let, drugim bo vseeno, tretji pa se bodo želeli zaradi alergije ali določenih predsodkov presesti. V takih primerih ohranite mirno kri in spoštujte njihovo odločitev.

A. P.