Barantanje na tradicionalnih tržnicah je svojevrstna izkušnja. Foto: RTV SLO
Barantanje na tradicionalnih tržnicah je svojevrstna izkušnja. Foto: RTV SLO

Najpomembnejša stvar, ki jo morate vedeti, preden se spustite v barantanje, je, da izhodiščna cena, ki vam jo ponudi prodajalec, ni merilo. Nekateri vam bodo povedali, da je barantanje uspešno, če zbijete ceno na tretjino ali četrtino izhodiščne, vendar se ne ozirajte na to. Nekdo vam bo enak izdelek ponujal za 100 enot, drugi pa za 300.

Pozanimajte se o cenah
Najbolje je, da se odpravite v trgovine s fiksnimi cenami (če obstajajo) in preverite, koliko kaj stane. Logično je, da bo barantanje uspešno le takrat, ko boste izdelek kupili ceneje od fiksne cene. Če trgovin s fiksnimi cenami ni, uporabite zdravo pamet. Če kupite neki izdelek za trikrat nižjo ceno kot pri nas, še ne pomeni, da ga niste precej preplačali.

Bodite odločni
Pri barantanju morate biti odločni. Naj se vam prodajalec, ki vam bo pripovedoval o bolni babici in šestih otrocih, ki jih mora nahraniti, ne zasmili. Vrnite mu s kako svojo zgodbo in mu pojasnite, da ste študent, ki je zbral vse svoje prihranke, da si lahko ogleda lepote njegove dežele. Pokažite mu, da imate s seboj zgolj dolar ali dva (oz. valuto, ki jo uporabljajo) in da več enostavno ne morete plačati.

Brez navdušenja
Izberite si ceno, pod katero se ne boste spustili in vztrajajte pri njej. Vaša izhodiščna cena mora biti seveda primerno nižja, nato pa jo počasi zvišujte. Če vam je kaj še posebej všeč, se ne navdušujte preveč odkrito, saj ste potem pogoreli že v osnovi.

Kakor koli že, ne vzemite barantanja preveč resno. Uživajte v trenutkih zmagoslavja in se ne jezite, če (ko) izveste, da je nekdo dobil enak izdelek za trikrat nižjo ceno.

J. T.