Foto:
Foto:
Bili ste posvarjeni.
Najtemnejši scenarij: ena napačna poteza in pristali boste v ječi. Foto: EPA
Revnejše države policiste in carinike tako slabo plačajo, da si morajo malce pomagati tudi sami.
Pomnite: ključ je sodelovanje, ne prepirljivost.

Velika večina popotnikov, ki se v tujini znajde v zaporu, se je tako ali drugače resnično zapletla z drogami ali orožjem. Ker pa v revnejših državah varuhi zakona ne vidijo smisla v tem, da bi prestopnike za dalj časa obdržali za zapahi in si obenem še nakopali celo goro birokratskega dela, se pogosto odločijo, da vas bodo udarili tam, kjer najbolj boli: po denarnici.

Za začetnike: V petih korakih
Če vas na mestu dejanja ne vklenejo ali vam ne začnejo pisati kazni, je precejšnja možnost, da so se pripravljeni pogajati. Poskušajte se ravnati po naslednjih navodilih:

1. Prepričajte se, ali je v državi, kjer se nahajate, podkupovanje v navadi. Ista erotična revija, s pomočjo katere ste na mehiški meji morda sklepali tesna prijateljstva, vas lahko v strožjem komunističnem sistemu spravi v zapor. S steklenico viskija v muslimanskih državah ne boste prišli daleč, prestopanje na primer kolumbijske meje pa vam bo najbrž pospešila. Če ste v Mehiki dovolj dobro založeni z dvajsetdolarskimi bankovci, se vam na hitrostne omejitve v prometu skoraj ni treba ozirati. V Skandinaviji o podkupovanju raje niti ne razmišljajte.

2. Ne recite bobu bob. Diplomatsko ponudite pretvezo, ki celotno predajo ohrani v mejah zakonitega. Primer: nadvse vas skrbi, da bi se vaša položnica v pošti izgubila, zato bi kazen raje plačali kar takoj. Vljudno se pozanimajte, kako bi jim lahko povrnili stroške izpolnjevanja vseh formularjev, ki ste ga povzročili. Kako je pri podkupovanju nemalokrat pomembnejši kot koliko.

3. Preden začnete vsevprek ponujati svoj denar, se prepričajte, kateri uradnik je glavni. Če se obrnete na nekoga na dnu lestvice moči, tvegate, da boste s tem užalili njegovega nadrejenega in se spravili v še večjo kašo.

4. Ugotovite, v čem je pravzaprav problem. Če ste prekršili zakon, ponudite, da boste kazen plačali takoj. Če vidite, da imate kaj takega, kar bi si možje želeli, bodite pripravljeni deliti z njimi. Spomnite se, da skušate najti rešitev, ki bo ustrezala obema stranema.

5. Vedno na dan privlecite le toliko denarja, kolikor ste ga pripravljeni "zapraviti". Če vidijo, da imate 500 ameriških dolarjev, bo kazen najverjetneje, kakšno naključje, znašala ravno toliko. Če ste začetnik, vam to verjetno piše na čelu.

Na lastno odgovornost
Če povzamemo: podkupovanje je podobno kot osvajanje nasprotnega spola. Preden naredite prvi korak, poskušajte ugotoviti, na kakšen odziv boste naleteli. Drugače se zna zgoditi, da jih boste dobili po nosu.