Letališča so prava 'džungla', skozi katero se je težko hitro prebiti. Foto: EPA
Letališča so prava 'džungla', skozi katero se je težko hitro prebiti. Foto: EPA
Predvsem nizkocenovniki zaračunavajo kar lepe denarce za vsak kos prtljage. Foto: EPA

Prevoz na pakiranje, prevoz na letališče, oddaja prtljage, varnostni pregledi in še bi lahko naštevali. Ko pa vse skupaj seštejemo, ugotovimo, da smo porabili veliko več časa, kot bi ga lahko, če bi zadevo malce premislili. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako na letališčih porabiti manj časa, kot ga sicer.

1. Pakirajte smiselno
Brez dvoma ste že slišali in verjetno tudi že doživeli, da več prtljage, ko nosite s seboj, več vas bo stalo, še posebno če greste čez dovoljeno maso 15-20 kilogramov, pri nizkocenovnikih pa vam zaračunajo še vsak kos prtljage posebej. Hitreje boste rešeni vrste in ceneje bo, če boste pakirali smiselno in malo, saj boste sami prej prosti, ne boste pa zadrževali tudi vrste. Več kosov prtljage tudi pomeni, da morate najti voziček, ga prevažati naokoli, skratka, to pomeni večje "logistične" težave. Če ne boste pazili na to, da bo vaša prtljaga učinkovito pakirana, se lahko zgodi tudi romanje na oddelke za prtljago posebne velikosti ali oblike, kar pomeni na velikih letališčih tudi veliko izgubo časa.

2. Prijava na let prek spleta
Še najbolje je, da se prijavite na let kar prek spleta. Seveda, če imate le ročno prtljago. Če vam uspe stlačiti vse v mali kovček, ste že zmagali. Ne bo vam treba stati v vrsti za oddajo prtljage, prtljaga je lažja, na nizkocenovnikih pa vam ni treba plačati dodatnih evrov za prevoz prtljage, kar postaja že znaten delež v ceni karte. Zanimiva je tudi ta ideja: nekateri si prtljago na destinacijo, kamor potujejo, prej pošljejo po pošti, kar jim olajša samo potovanje, saj ni tako utrujajoče, predvsem pa je hitrejše.

3. Bodite prvi v vrsti
Tudi če vas na letu uvrstijo v zadnjo skupino za vkrcanje, skušajte biti prvi v vaši skupini, saj se hitreje namestite na svojem sedežu, nadglavni predali so bolj prazni, ni se vam treba prerivati med drugimi potniki, na daljših poletih pa si lahko hitreje zagotovite tudi blazino ali pregrinjalo, da ste, kar se da hitro, pripravljeni na počitek. Pomaga, če spremljate, kako hitro se posamezne skupine vkrcavajo, in poslušate, kdaj ste na vrsti.

4. Ne zadržujte leta
Že omenjeno prerivanje na letalu je zelo frustrirajoče. Celoten prehod je zaseden z ljudmi, ki tlačijo svoje čezmerno velike ročne prtljage v nadglavne prostore. Za hitrejši odhod lahko torej poskrbite tudi sami. Ne prerivajte se, čim prej se usedite na svoje mesto. Več takih potnikov bo vsekakor pripomoglo, da se letalo ne bo zadrževalo na tleh brez potrebe.

5. Bodite olikani
Denimo, ne dajajte svoje prtljage v predele, ki so nad drugimi sedeži. S tem prispevate, da drugi potniki iščejo prostor drugje, in ko se vse sešteje, se ustvarja še večja zmeda ob že tako neprijetnem prerivanju. Menda največ preprirov med potniki nastane ravno v tem delu leta.

6. Hitreje čez varnostni pregled
Kljub popolni nesmiselnosti nekaterih varnostnih ukrepov, za katere se zdi, da so tam samo zato, da nas z njimi strašijo, se lahko prebijete čez pregled učinkovito le, če dosledno upoštevate navodila in se na pregled pripravite. Poglejte tudi zanimiv video o razmišljanju pred kratkim umrlega komedijanta Georgea Carlina o varnosti na letališču.

Pa prijetno potovanje!

M. K.