V azijskih državah boste lažje poslovali z dolarji kot z evri. Foto: EPA
V azijskih državah boste lažje poslovali z dolarji kot z evri. Foto: EPA
Bankomat je priročno sredstvo za priskrbovanje z denarjem na poti. Provizija ni velika, kartica pa je tudi varnejša, kot če bi pri sebi nosili veliko gotovine. Foto: EPA

Vaše skrivne PIN-kode na noben način nikamor ne zapišite! Niti v obliki šifre. Tatovi poznajo že vse trike in ne boste jih pretentali.

Nemški strokovnjak za boj proti zlorabam
V turističnih središčih daljnih krajev ne boste imeli težav z naprednimi bančnimi storitvami ... Foto: EPA
Kitajsko podeželje
... v majhni vasi sredi divjine pa s kreditnimi karticami ali potovalnimi čeki ne boste prišli daleč. Težava bo že z bankovcem višje vrednosti. Foto: EPA
Kreditna kartica
Kreditne kartice so priročne in so najpogostejša tarča zlorab. Nikoli je ne spustite izpred oči! Natakar naj transakcijo z njo opravi pred vami. Pazite tudi na znesek, ki ga boste podpisali. Foto: Reuters
Slovensko zunanje ministrstvo prek mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev skrbi za Slovence po svetu. Nanje se lahko obrnete po nasvet ali pa vam bodo pomagali urediti nepredvidljive zaplete med potovanjem na drug konec sveta. Foto: RTV SLO

Kdor se bo pravilno odločil, lahko na potovanju precej privarčuje in ohrani mirne živce. Različne provizije nas namreč lahko precej stanejo, nekateri finančni instrumenti pa imajo zavarovanje proti zlorabi v primeru kraje. Pripravili smo nekaj nasvetov za vas.

Prvo pravilo se glasi: nikoli ne stavite zgolj na en način plačevanja. Praviloma se najbolje obnese kombinacija gotovine, bančne kartice (npr. Maestro), kreditne kartice (največje so Mastercard, Visa, Diners in American Express) in nekaj potovalnih čekov. Sredstva razdelite med vse potnike: vsega denarja in kartic naj ne nosi samo ena oseba. Tako bo bolj varno.

V denarnici imejte bankovce manjših vrednosti, drugo skrijte
Gotovino je smiselno porazdeliti v več skritih kotičkov: na dosegu roke imejte nekaj bankovcev manjše vrednosti (za avtobus, taksi, kakšen prigrizek), večje bankovce pa skupaj s karticami in dokumenti skrijte varno pod obleko. Osebnih številk kartic si nikoli nikamor ne zapisujte, prav tako pa ne uporabljajte kombinacij števil, ki jih je mogoče uganiti (vaš rojstni datum ali rojstni datum vaših otrok sta najslabši možnosti).

V evroobmočju kot doma, za drugje se poučite
Z uvedbo evra v Sloveniji se nam pri potovanju v države evroobmočja ni več treba ukvarjati z menjavami valut. Denar, s katerim v trafiki npr. v Postojni kupimo časopis, je enak tistemu, s katerim plačamo taksi v Atenah. Kljub temu ne pozabite na višje stroške pri dvigovanju denarja z bankomatov, drugih razlik pa ne bo.

Če se podajate v druge turistično dobro obiskane kraje, ne boste imeli težav. Bankomatov bo dovolj, tako da lahko gotovino dvignete kjer koli. Večina trgovin, restavracij in uradov bo sprejela kreditno kartico, skoraj na vsakem koraku pa boste našli tudi banko ali menjalnico - če ne drugje, vam bodo evre v domačo valuto za nekoliko višjo provizijo zamenjali kar na recepciji najbližjega hotela.

Več težav utegnete imeti, če se boste podali v turistično nerazvite kraje. Priporočamo vam, da si pripravite zalogo gotovine v bankovcih manjših vrednosti, s katerimi boste hitro in brez težav poravnali sprotne stroške na poti. Mnogi vam namreč bankovcev večje vrednosti ne bodo mogli ali hoteli zamenjati. Predstavljajte si: kaj boste z bankovcem za 200 evrov sredi tržnice v Hanoju, kjer cene blaga redko presežejo en evro?

Naj bo v žepu evro, dolar ali domača valuta?
Že doma se pozanimajte, s katero valuto je najbolje poslovati. V državah, kjer domačini težje pridejo do "trdne valute", je s tamkajšnjimi trgovci za ceno določene stvari priporočljivo barantati kar v domačih evrih (Evropa) ali dolarjih (v Aziji, ameriška celina). Tako boste imeli manj težav s preračunavanjem cene, pa tudi trgovec bo zadovoljnejši, ko bo v rokah držal šelesteč evropski ali ameriški denar. Če boste imeli srečo, boste z evri lahko neki izdelek na bazarju kupili celo ceneje kot v tamkajšnji domači valuti. Pozor: z evrokovanci praviloma ne boste prišli daleč, saj večina bank kovancev tujih valut ne mara, zato so z njimi same težave.

Če pa dobite nasvet, da boste v tuji državi lažje živeli z uporabo domače valute, na menjavo evrov počakajte do prihoda na cilj. Slovenske banke imajo praviloma precej slabo menjalno razmerje za eksotične valute, tako da utegnete menjavo denarja preplačati. Tudi ob prihodu na cilj ne hitite z menjavo: na letališčih, recepcijah hotelov ali v turističnih središčih bodo menjalne provizije najvišje. Raje poiščite kakšno solidno banko in tam v miru zamenjajte denar. Precej boste privarčevali.

Bankomat je vedno dobra možnost
Med priročnejšimi načini za urejanje vašega potovalnega proračuna so dvigi denarja z bankomata. Priporočamo uporabo plačilne (ne kreditne!) kartice, saj so provizije precej manjše (okoli 2 evra pri plačilni v primerjavi z okoli 10 evri pri kreditni - tarife so različne od banke do banke).

V razvitejših državah sveta boste plačilne kartice lahko nemoteno uporabljali in z njimi celo plačevali v nekaterih trgovinah. Če se bo zataknilo, vam še vedno ostane stara dobra kreditna kartica, ki je priporočjiva za nakupe večjih vrednosti. Z njo pa skoraj ne boste mogli plačevati manjših izdatkov, saj mora prodajalec kriti provizijo, ki mu jo izdajatelj kreditne kartice naloži. Zato se lahko zgodi, da bodo nakupi, ki jih boste poravnali s kreditno kartico, za nekaj odstotkov dražji od nakupa z gotovino.

Potovalne čeke je težje unovčiti
Alternativa prej opisanim plačilnim sredstvom so potovalni čeki. Ti pridejo v poštev pri daljših potovanjih in so varni, saj ste praviloma zavarovani pred zlorabo. Vendar jih je težje unovčiti, po navadi samo v posebnih bankah ali uradih v večjih mestih.

Ostanete brez vsega - kaj zdaj?
V najslabšem primeru - če postanete žrtev ropa - takoj prekličite vse kartice in pojdite na policijsko postajo. Zahtevajte zapisnik, saj boste z njim lažje uveljavljali povračilo morebitne škode zaradi zlorabe kartice. Mnogo uglednih finančnih ustanov vam bo v primeru ropa tudi na kraju samem v 24 urah izdalo novo, rezervno kartico, tako da vam potovanja ne bo treba prekiniti. Pomaga vam lahko tudi diplomatsko predstavništvo Republike Slovenije (če tega v državi ni, pa katere koli druge članice EU-ja), ki vam lahko uredi nujno pot domov.

Če ostanete povsem brez denarja in povsem obupani, obstaja še ena preprosta možnost do sreče. Ne, ne bo vam treba pomivati posode v tamkajšnji piceriji, da bi si zaslužili za hrano in pot domov. Rešitev je prenos gotovine na daljavo. To pomeni, da pokličete domov, se dogovorite za prenos denarja prek komercialne storitve (npr. Western Union) in za šifro ter pri najbližji izpostavi počakate, da je transakcija odobrena. Denar je tako mogoče pošiljati kamor koli na svetu zgolj z uporabo šifre, v izjemnih primerih tudi brez dokumentov, seveda pa progresivna provizija ne bo majhna.

Robert Schmitzer

Vaše skrivne PIN-kode na noben način nikamor ne zapišite! Niti v obliki šifre. Tatovi poznajo že vse trike in ne boste jih pretentali.

Nemški strokovnjak za boj proti zlorabam