Potovanje v prvem razredu je za veliko večino potnikov prehud poseg v denarnico. Filmi so na srečo na ogled tudi tam, kjer letijo navadni smrtniki, največji srečneži pa so tisti, ki polet prespijo in z letala stopijo kot prerojeni. Foto: EPA
Potovanje v prvem razredu je za veliko večino potnikov prehud poseg v denarnico. Filmi so na srečo na ogled tudi tam, kjer letijo navadni smrtniki, največji srečneži pa so tisti, ki polet prespijo in z letala stopijo kot prerojeni. Foto: EPA

In to ni dober obet za polete, ki trajajo več kot le uro ali dve, saj na letalu na potnike "prežijo" manjše ali večje zdravstvene težave.

Na srečo so nujni zdravniški primeri na letalu redki. Vsako leto naj bi hujše zdravstvene težave izskusil le približno eden izmed 20.000 potnikov, največkrat pa gre za težave s srcem in pljuči. Najpogostejši vzroki za slabo počutje na letalu - naporni so predvsem poleti, ki so daljši od štirih ali petih ur - so dehidracija, dolgotrajno in skoraj nepremično sedenje ter slab zrak na letalu. Zaradi sprememb zračnega pritiska so bolj občutljivi sinusi, ušesa in zobje - veliko ljudi toži, da jih začnejo boleti ravno na letalu, zdravniki pa močno odsvetujejo potovanje vsem, ki jih že "na tleh" bolijo ušesa ali sinusi. Slabša kakovost zraka na letalu je kriva za številne prehlade in druga manjša obolenja, ki pokvarijo začetek ali konec potovanja. Ker je zrak tudi suh, je dehidracija telesa pogostejša kot sicer, suhe sluznice pa poleg tega zmanjšujejo obrambno spodobnost organizma. To je le nekaj najobičajnejših zdravstvenih težav letalskih potnikov.

"Da" telovadbi, "ne" alkoholu in kavi
In kako se jim lahko poskušamo izogniti? Nasvet, o katerem čivkajo že vrabci na strehi, a zdravniki pravijo, da je res prvo pravilo "zdravega letenja", je preprost - dovolj je treba piti. Najboljša je seveda voda - vsako uro naj bi spili kozarec ali dva -, na seznamu slabih pa sta kava in alkohol, ki še pospešujeta dehidracijo. Vsako uro naj bi se vsaj pet minut sprehajali po letalu, strokovnjaki pa potnikom priporočajo tudi "letalsko telovadbo" - preproste vaje, ki jih na poletih nekaterih letalskih družb pokažejo kar stevardese. Zelo dobrodošle so vaje za raztezanje. Otekle noge, boleči sklepi in mišice ter celo prebavne motnje so posledice dolgega in skoraj nepremičnega sedenja ali bolje rečeno ždenja na majhnem letalskem sedežu. Stvari še poslabšajo tisti, ki sedijo s prekrižanimi nogami. Vsi, ki jemljejo zdravila, naj jih imajo v bližini, pri sebi pa bi morali imeti tudi seznam zdravil in bolezni.