Se odpravljate na pot v trope, pa ne veste, kako se zaščititi pred nevarnimi nalezljivimi boleznimi? Foto: EPA
Se odpravljate na pot v trope, pa ne veste, kako se zaščititi pred nevarnimi nalezljivimi boleznimi? Foto: EPA
Turisti v Indoneziji
Najbolj vaše zdravje ogrožajo različni insekti, slabe higienske razmere in nečista voda za pitje. Foto: EPA
Ne le na plažah, kremo za sončenje z najmočnejšim faktorjem uporabljajte tudi v tropih, ko se oblečeni sprehajate po gozdovih ali mestih. Prav tako ne pozabite na pokrivalo. Foto: EPA

Zato ni odveč, da se pred potjo pozanimate, kaj vas v državi, kamor ste namenjeni, čaka, za katero boleznijo lahko zbolite in ali se je pred potjo treba cepiti. Število potovanj po svetu, tudi v Sloveniji, raste iz dneva v dan. Popotniški kraji, ki so jih nekoč obiskovali samo vojaki, misijonarji in raziskovalci, so danes popolnoma normalne počitniške in poslovne destinacije. Zaradi globalizacije se povečuje tudi število mednarodnih potovanj. Tako so v zadnjih letih izjemno priljubljeni cilji počitnic tropi. S porastom potovanj v te dele sveta pa se povečuje tudi zdravstvena ogroženost potnikov.

In česa ne bi smeli pozabiti na potovanju, da bi tako zaščitili svoje zdravje?
Kadar koli boste na odprtem, ko potujete na področja, kjer lahko zbolite zaradi pikov insektov, ne pozabite na dolge rokave, dolge hlače, kapo ali klobuk. Prav tako ne pozabite s seboj na pot vzeti obrambnih sredstev proti insektom, ki vsebujejo repelent deet. Poleg tega je priporočljivo uporabljati mreže za spanje, ki jih razpršite s permetrinom (insekticid, ki ga lahko razpršite tudi po oblačilih).

Uporabljajte tudi insekticid v spreju, ki ga razpršite po sobah, v katerih se zadržujete. Ta insekticid naj bo tak, da uspešno pobije komarje in druge insekte. Ne pozabite na pitje ustekleničene vode. Če pa ne želite kupovati tovrstne vode, vzemite s seboj prenosne vodne filtre, ki jih lahko kupite v trgovinah.

Na pot vzemite kremo za sončenje z najvišjim mogočim faktorjem zaščite, sončna očala in pokrivalo za glavo za zaščito pred močnim soncem in UV-žarki. Ne pozabite tudi na zdravila, ki jih uporabljate.

Če bolehate za kronično boleznijo, ne pozabite vzeti s seboj anamneze ali zdravnikovega pisma, v katerem sta opisani vaša bolezen in terapija. Seveda pa ne pozabite vzeti s seboj tudi protibolečinskih tablet in tablet za preprečevanje driske.

Več o tem, kako se zaščititi na potovanju in proti katerim nalezljivim boleznim ter koliko časa pred odhodom na pot se je treba cepiti, lahko izveste na Zavodu za zdravstveno varstvo, in sicer pod temo 'epidemiologija'.