Včasih je sproščenost najboljši adut. Foto: EPA
Včasih je sproščenost najboljši adut. Foto: EPA
Osebna izkaznica
Osebno izkaznico morate obvezno imeti pri sebi. Foto: RTV SLO
Bančni kartici
Bančne kartice so dobra izbira, vendar jih je treba dobro zavarovati. Foto: RTV SLO
Poletni turisti
Žeparji znajo posebno dobro izkoristiti gnečo. Foto: RTV SLO

Na zaščito pomembnih dokumentov in denarja je potrebno misliti že pred odhodom od doma. Pri pakiranju bodite pozorni, da stvari, ki jih želite imeti pri sebi, ločite od druge prtljage.

Kaj imeti pri sebi?
Med prtljago, ki je ne boste imeli pri sebi, ne dajajte osebnih dokumentov, kot sta potni list in osebna izkaznica, enako velja za dokumente o zdravstvenem in avtomobilskem zavarovanju. Kreditne in plačilne kartice ter gotovina nikakor ne sodijo med drugo prtljago, tudi med osebno prtljago ne.

Vsebino denarnice skrčite na najnujneše, večino kartic in članskih izkaznic lahko med potovanjem pustite doma in si tako v primeru nesreče prihranite dodatne nevšečnosti.

Kje hraniti dokumente in denar?
Najpametneje je pomembne stvari, ki običajno ne predstavljajo prevelike teže, hraniti v posebnih torbicah, ki si jih lahko nadenemo pod oblačila ali zapnemo za pas. V trgovinah je mogoče najti veliko pripomočkov, ki lahko morebitnim žeparjem močno otežijo delo. Dobra izbira so tudi notranji žepi na oblačilih.

Nikakor pa denarnice ne imejte v zunanjih žepih, v hlačnih žepih ali v bingljajočih torbicah, ki vam jih lahko izkušeni tatovi hitro iztrgajo iz rok.

Gotovina, kartica, potovalni čeki?
Katero izmed omenjenih oblik denarja boste izbrali, je odvisno od tega, kam potujete in koliko denarja želite imeti s sabo.

Med žeparji je najbolj priljubljena gotovina, čeprav vam lahko s krajo kartice ali potovalnih čekov povzročijo še veliko več težav. Prepričajte se, da telefonsko številko centra, kjer lahko prekličete kartico in potovalne čeke, hranite ločeno, saj je hitro ukrepanje ključnega pomena.

Če ste nastanjeni v hotelu, dokumentov in denarja nikakor ne puščajte v hotelski sobi, temveč jih bodisi nosite s seboj bodisi najemite hotelski sef, kjer bodo na varnem, za morebitno škodo pa bo odgovarjal hotel.

Mobilni telefoni, fotoaparati, videokamere
Fotoaparati in videokamere so zaščitni znak turistov in popotnikov in brez njih na potovanjih ne gre. Pri večjih torbah s fotografsko opremo lahko svetujemo le dodatno previdnost, tiste manjše, ki so vse pogostejše pri digitalnih fotoaparatih, pa raje shranite pod oblačila.

Nevarno je v gneči in na samem
Posebej previdni morate biti v gneči, ko stojijo ljudje tesno skupaj. Takim krajem se je pametno izogibati, vendar to ni vedno mogoče. V mnogih turističnih krajih visijo opozorilne table, ki opominjajo na nevarnost žeparjev in pametno jih je upoštevati.

Medtem ko žeparji najraje delujejo na postajah podzemne, avtobusnih in železniških postajah ter v bližini turističnih zanimivosti, pa si nasilnejši roparji raje izbirajo osamljene ulice in neosvetljene predele, kjer ni prič, ki bi jih lahko prepoznale. Izbrati je torej treba vmesno pot.

Deluje tudi sproščenost
Čeprav je varnost na potovanjih zelo pomembna, pa ne gre zaradi strahu zamuditi najlepših delov poti.

Včasih na tatove najbolj odbijajoče deluje prav sproščenost, ki jim daje misliti, da veste več od njih. Seveda, če jim s svojimi dragocenostmi ne mahate pred nosom.

RTV/M. M.