Preveč prtljage lahko pošteno zagreni potovanje. Foto: EPA
Preveč prtljage lahko pošteno zagreni potovanje. Foto: EPA
Še nepopoln seznam prtljage
Vzemite si čas in na seznam napišite vse, kar si lahko zamislite, da bi potrebovali. Foto: RTV SLO
Analgetik vas lahko na potovanju reši nejlubega glavobola. Foto: EPA
Švicarski nož z dodatno opremo
Pretiravati pa tudi pri dodatni opremi ne gre. Foto: EPA
Pozabljena jakna je lahko dober razlog za nakup nove. Foto: EPA

Pri tem greste lahko v dve skrajnosti: ali s seboj vzamete preveč prtljage ali pa pozabite na stvari, za katere se pozneje izkaže, da jih še kako potrebujete.

Preden začnete pripravljati prtljago, se je treba vprašati, kam, zakaj in kako sploh potujete. Za poslovno potovanje potrebujete povsem drugačno opremo kot za dopustniško popotovanje, seveda pa je razlika še večja, če potujete v London ali na Bali.

Ne pozabite na seznam!
Najboljši nasvet, ki ga lahko upoštevate v zvezi s pripravo prtljage, je preprost seznam. Potem ko ste izbrali cilj in čas potovanja, si začnite pripravljati seznam stvari, za katere se vam zdi, da bi jih bilo pametno vzeti s sabo.

Najlažje bo, če stvari razdelite po sklopih: v eno skupino zapišete oblačila, v drugo osebne potrebščine, v tretjo dokumente in denar, v četrto hrano in priprave za taborjenje, če se odpravljate na take vrste potovanje, in tako naprej.

Oblačila
Kakšna oblačila vzeti s sabo, je seveda odvisno od tega, kam potujete, kakšna bo oblika vašega potovanja in kakšen je vaš slog oblačenja.

Nikoli ni odveč, če s seboj vzamete nekaj toplega, predvsem pa je koristno, da ste pripravljeni na "večplastno" oblačenje. Če imate namreč več oblačil, ki jih lahko oblečete drugo prek drugega, se lahko prilagodite različnim temperaturam.

Količina oblačil je seveda odvisna tudi od dolžine potovanja, vendar pri njej ne gre pretiravati. Pri daljših potovanjih velja razmisliti o uporabi pralnic in tako zmanjšati težo kovčkov ali nahrbtnikov.

Osebne potrebščine
Pri izbiru toaletnih potrebščin lahko uporabite razne testerje, ki jih ponujajo v trgovinah, ali izberete manjšo embalažo, saj običajne stekleničke in škatlice vzamejo precej potrebnega prostora.

Pri zdravstvenih primočkih, poleg zdravil, ki jih redno jemljete, ne pozabite na analgetike (lekadol, aspirin in podobno) in zdravila za uravnavanje prebave. Prav pridejo tudi razkužilo in obliži različnih vrst.

Dokumenti in denar
Pri pakiranju dokumentov in denarja bodite predvsem pozorni na to, da jih hranite ločeno in na varnem mestu, skrito očem nepridipravov. Ne pozabite preveriti, ali za potovanje v izbrano državo potrebujete zgolj osebno izkaznico ali potni list ali morebiti tudi vizum ter kakšna oblika zdravstvenega zavarovanja je najprimernejša. Fotokopije vseh potrebnih dokumentov shranite tako doma kot tudi med prtljago.

Drugo
Od oblike potovanja je odvisna tudi druga prtljaga, od obutve do pripomočkov za taborjenje, nikoli pa niso odveč malenkosti, ki ne vzamejo veliko prostora, lahko pa na potovanju pridejo še kako prav.

Mednje sodijo manjši blokec in pisalo, šivalni pribor, švicarski nož, sončna očala in podobno. Pomembni so tudi zemljevidi različnih vrst in turistični vodniki, manjša knjiga ali križanke pa lahko pridejo prav pri čakanju na letališču ali kje drugje.

Velika večina ljudi si potovanja ne more predstavljati brez fotoaparata ali videokamere. Če ste privrženec tradicije in prisegate na analogne fotoaparate, ne pozabite na filme, ki jih boste potrebovali, če raje posežete po 'digitalcu', pa se prepričajte, da imate na spominski kartici dovolj prostora in da bodo baterije zdržale vse fotografije, ki jih boste naredili.

Sledi črtanje in nato pakiranje
Ko imate seznam že napisan, nikar še ne začnite pakirati. Preučite, koliko prostora lahko namenite prtljagi in ali res potrebujete tri dodatne pare nogavic, ki ste jih napisali na seznam. Šele ko ga ustrezno skrajšate, se lotite pakiranja, pri tem pa ne pozabite na seznamu kljukati stvari, ki ste jih že dali v kovček.

In kaj, ko ugotovite, da ste zobno ščetko kljub vsemu pozabili?
Predvsem si zaradi pozabljene prtljage ne pokvarite potovanja. Večina turističnih destinacij svojim obiskovalcem omogoča nakup različnih pripomočkov, med njimi pa se včasih najde tudi kaj koristnega. Če ste pozabili topel pulover, je konec koncev to lahko tudi dober izgovor za nakup novega.