Glede na naraščajočo priljubljenost križarjenj nasvet o varnosti ne bo odveč. Foto: EPA
Glede na naraščajočo priljubljenost križarjenj nasvet o varnosti ne bo odveč. Foto: EPA

V ZDA so pred tedni z ladje padli kar trije potniki, zato je novinarka Beth Harpaz začela raziskovati varnost na potniških ladjah. Vsi trije so preživeli padec, čeprav so plavali kar nekaj ur, preden so bili rešeni. Novinarka je ugotovila, da so imeli vsi trije ponesrečenci v krvi veliko alkohola.

Obstajajo sicer standardi, da mora biti zaščitna ograja na ladji visoka najmanj en meter. In kako lahko potnik pomaga, če vidi, da je eden izmed sopotnikov padel z ladje? Takoj mora obvestiti posadko. Če v bližini ni nobenega člana posadke, je treba poiskati prvi telefon in poklicati številko za klic v sili. Prav tako ima vsaka ladja po palubi enakomerno porazdeljeno opremo za reševanje. Vrzite prvi obroč za reševanje, ki ga najdete, ponesrečencu v vodi.

Pomaga lahko tišina
Vsi potniki na ladji morajo biti že ob vkrcanju seznanjeni z varnostnimi postopki. Nekatere ladje organizirajo kratek tečaj reševanja, s katerim se morajo seznaniti prav vsi potniki. Če se potnik znajde v vodi, je pomembno, da je na ladji tišina. Potniki morajo utihniti, kapitan ugasne motorje. Velikokrat se zgodi, da se v tišini slišijo klici ponesrečenca, in reševalci ugotovijo, v kateri smeri naj ga iščejo.

A. J.