Tudi če vas naprava prepričuje, da cesta obstaja, se raje prepričajte še na lastne oči. Foto: EPA
Tudi če vas naprava prepričuje, da cesta obstaja, se raje prepričajte še na lastne oči. Foto: EPA
Dolina smrti
Dolina smrti velja za najnižji, najbolj suh in najbolj vroč del ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

59-letni Albert in njegova tri leta mlajša žena Rita sta med potovanjem od Britanske Kolumbije v Kanadi do Las Vegasa želela ubrati najkrajšo pot med mestom Boise v Idahu in Jackpotu v Nevadi. Nič lažjega, sta si mislila, vzela v roke svoj GPS, odtipkala želeni mesti ... in se odpeljala. A ne za dolgo, saj ju je tehnologija pustila na cedilu, tako da sta obtičala v divjini Nevade. Rito so po mesecu in pol boja za preživetje našli lovci, Albert pa je pogrešan od 22. marca, ko se je peš odpravil po pomoč.

Ameriški reševalci so dejali, da je to zelo poučen primer, ki dokazuje, da človek ne sme povsod brezglavo zaupati navigacijskim napravam. "Včasih je bolje GPS izključiti, se zanesti na lasten občutek in verjeti tistemu, kar vidimo skozi okno," je dejal izkušeni reševalec Howard Paul.

Po kateri cesti iti?
V odmaknjenih, neposeljenih predelih Idaha, Nevade in Wyominga, ki za povrh ležijo še na visoki nadmorski višini, namreč v zadnjem času opažajo vse več izgubljenih in prestrašenih popotnikov, ki so se z dobro označenih glavnih cest podali na stranske makadamske - in zašli. "Ljudje nepremišljeno zapeljejo s ceste samo zato, ker jim je elektronska naprava pokazala, da se bodo znašli na krajši in hitrejši poti, a kaj hitro spoznajo, da se niso," je dejal šerif iz Wyominga Rob DeBree.

Takšnih primerov je že toliko, da so se v znamenitem nacionalnem parku Dolina smrti v Kaliforniji odločili na svoji spletni strani objaviti opozorilo z napisom: "GPS-navigacija je na neposeljenih in odročnih območjih, kot je Dolina smrti, izjemno nezanesljiva, zato ji zaupajte z zadržkom."

Upoštevajte vremenske razmere
Oblasti opozarjajo, da so reševalne akcije izgubljenih turistov drage, dolgotrajne in nevarne za vse udeležence. "Že res, da navigacija lahko nariše najhitrejšo pot, a naprava, na primer pozimi, ne more vedeti, da so med vami in končnim ciljem neprevozni prelazi ali poplavljeni kanjoni. Zato je najboljši nasvet - uporabljajte zdravo pamet," je dodal DeBree.

Nasvet vsekakor ne velja le za ameriške ceste.