Za ljubitelje grozdja in vina je spletna stran TripAdvisor sestavila lestvico krajev, ki jih morate obiskati. Foto:
Za ljubitelje grozdja in vina je spletna stran TripAdvisor sestavila lestvico krajev, ki jih morate obiskati. Foto:
Na lestvici prevladujejo kraji, znani po rdečih vinih.

Lestvico desetih najlepših, najbolj romantičnih in najbolj vinorodnih krajev sveta so sestavili uredniki spletne strani TripAdvisor, njihovi uporabniki pa so predlagane kraje lahko tudi ocenili.

Na prvem mestu se je po pričakovanjih znašla francoska pokrajina Bordeaux, znana tako po odličnih namiznih vinih kot tudi po najbolj kakovostnih (in najdražjih) vinih za poznavalce in sladokusce. Na drugo mesto se je uvrstila kalifornijska Napa Valley, ki je sinonim za kakovostna vina, obenem pa ponuja tudi romantične oddihe sredi vinogradov. Med območja, ki jih ljubitelji vina preprosto morajo obiskati, so avtorji seznama uvrstili tudi Toskano, italijansko pokrajino, ki slovi po chiantiju. Na četrtem mestu se je znašla še ena francoska pokrajina, po kateri je dobil ime tudi šampanjec - Champagne-Ardenne.

Na petem mestu se je znašla najbolj znana vinogradniška pokrajina s celine "tam spodaj" - Barossa Valley, znana predvsem po svojem shirazu. Šesto mesto je pripadlo Španiji in območju La Rioja, ki slovi po rdečih vinih, ki jih starajo v hrastovih sodih, kar vinu daje poseben okus.

Še ena kalifornijska pokrajina se je znašla na lestvici, in sicer dolina Sonoma, kjer pridelujejo predvsem bela vina. Tudi Južna Amerika je zastopana na seznamu - čilenska Valle Central. TripAdvisor so uvrstitev na lestvico pojasnili takole: "Navdušenci nad vinom še posebno obožujejo kabernete iz doline Maipo in šardoneje iz Curica."

Ljubitelji vina bi, kot svetuje TripAdvisor, morali obiskati tudi Južnoafriško republiko oz. Stellenbosch, kjer "na ogled čaka več kot 100 edinstvenih vinskih kleti", in pa pokrajino Marlborough na Novi Zelandiji, "kjer se je rodilo novozelandsko vinogradništvo".

T. K.