Bogata zgodovina, umetniške mojstrovine, izjemna lepota narave in kakšen kozarček chiantija bodo zagotovo prepričali vašega izbranca. Foto: EPA
Bogata zgodovina, umetniške mojstrovine, izjemna lepota narave in kakšen kozarček chiantija bodo zagotovo prepričali vašega izbranca. Foto: EPA
Manhattan, New York
Prizorišče nešteto filmskih ljubezenskih zgodb je menda preverjeno dobra izbira za romantično snubitev. Foto: EPA
Oia, Santorini
Je utemeljitev uvrstitve sončnega zahoda na fotografiji med idealne kraje za snubitev sploh treba utemeljevati z besedami? Foto: EPA

Tu je nekaj zamisli za goreče romantike, ki o svoji poroki sanjajo že od malih nog in pri njih niti trenutek, ko bodo (upajmo!) slišali prvi usodni da - tisti zaročni - ne sme biti prepuščen naključju. Četudi pa (zaenkrat še) nimate namena za roko zaprositi nikogar, so ti romantični kotički kot nalašč za kak (malce razkošnejši) dopust.

Od Toskane do New Yorka
Začnimo, kje pa drugje, v zibelki zapeljevanja - Italiji. Menda so med najbolj romantičnimi kotički italijanska mesteca v toskanskih hribih, na primer Cortona ... s težkim srcem razkrivajo skrbno varovano skrivnost tisti, ki so tam že zaprosili ali bili zaprošeni.

Pa sprehodi ob East Riverju v enem najbolj fotogeničnih krajev na svetu - New Yorku. Natančneje na sprehajališču Brookyln Heights, še posebej na kak zvezdnat zimski večer s kuliso nebotičnikov spodnjega Manhattana v ozadju. Tudi muzeji, na primer Metropolitanski v New Yorku (če boste že ravno v Velikem jabolku), menda na dame (za gospode nimamo podatkov) delujejo izjemno pozitivno - tam (ji) lahko pokažete svojo umetniško žilico in obenem dokažete, da ste - ah, nesmrten romantik.

Bella Italia: Rim, Benetke, Firence ...
Pa spet nazaj v Italijo, natančneje v Rim. Še natančneje, v gostilno Galeassi na Piazzi Santa Maria v prelepi četrti Trastevere: "Srebanje vina na prostem v tem očarljivem ambientu s hladnim italijanskim vetrcem in uličnimi pevci, ki pojejo serenade - kdo bi lahko rekel ne?"

Tudi Benetke, kot vemo, nikogar ne pustijo hladne. Predstavljajte si romantičen ples pod zvezdami na trgu sv. Marka - poulični glasbeniki spet prisotni, seveda. Ne smemo pozabiti niti na sončni zahod v Firencah, na primer na slavni razgledni točki Piazzalle Michaelangelo, stran od množic na uličici s pogledom na dolino.

Sončni zahod na Santoriniju ali kar izlet v slovenske gore?
Tudi Grčija ponuja nekaj idealnih lokacij za snubitev - zelo romantičen je sončni zahod v Oii na Santoriniju, menda pa tudi opazovanje polne lune z iste točke. Pravočasno si zagotovite mesto v eni od restavracij na tamkajšnji pečini in se prepustite trenutku.

Če se boste odločili za Azurno obalo, pa je dober namig mestece Eze - osamljen balkon, šampanjec ... gre sploh kaj lahko narobe?

Seveda pa ste lahko iznajdljivi in hkrati prihranite precej denarja - raje ga naložite na račun za (po)poročno potovanje. Ni vam treba v kalifornijsko vinorodno dolino Napa, romantične kulise so lahko kar bližnji slapovi, kotički na obali morja ali jezer, pa seveda slovenski ponos - gore ... Vinorodnih območij s slikovitimi hribčki pa imamo tudi kar nekaj.

Alenka Klun