Prometnim zamaškom in dolgim čakanjem na cestninskih postajah se raje izognite. Foto: Reuters
Prometnim zamaškom in dolgim čakanjem na cestninskih postajah se raje izognite. Foto: Reuters
S seboj vzemite dovolj igrač, da otrokom ne bo postalo dolgčas. Foto: EPA
Priskrbite si dovolj pijače, vendar se izogibajte gaziranim napitkom. Foto: EPA

Da bi vožnjo z avtomobilom naredili kar najbolj prijetno, vnaprej preverite pot, na katero se boste podali. Tako se boste lahko izognili nepotrebnim čakanjem ob morebitnih delih na cesti in drugim cestnim nevšečnostim. Pred potovanjem poiščite primerna počivališča, kjer se boste lahko brez težav ustavili, tako bo vaše potovanje manj utrudljivo.

S seboj lahko vzamete tudi različne družabne igre ali igrače, vendar pazite, da te ne vsebujejo majhnih delcev. Če vaš otrok izredno težko prenaša pot, si izmislite nekakšne nagrade, ki mu jih boste podeljevali na enakomernih razdaljah na poti. Največje zanimanje predstavljajo nove igrače, ki bodo otroka zamotile za kar nekaj časa.

Če imate dovolj stare otroke, jim izdelajte poseben zemljevid, na katerem bodo lahko spremljali vaše napredovanje. Določite lahko tudi čas, ko se bodo vsi v avtomobilu umirili ali odpočili. Pri tem morate paziti, da bodo pravila upoštevali tudi odrasli.

V trgovini lahko kupite različne pravljice na kasetah ali CD-jih, lahko pa otroku priskrbite tudi glasbo. Če se vaš glasbeni okus ne ujema z otrokovim, mu raje priskrbite CD-predvajalnik s slušalkami, pri tem pa ne pozabite na dovolj baterij, prej pa se z otrokom dogovorite o omejeni uporabi predvajalnika.

Vožnjo z avtomobilom lahko izkoristite tudi za druženje in pogovor z otroki. Nekaj minut pred vsakim postankom pa le zbudite zaspance, da se bodo pripravili na postanek.

Kakšno hrano vzeti s seboj?
Na pot z avtomobilom vzemite čim več vode in priboljškov. Priboljške naj nadzorujejo odrasli, saj je treba paziti, da otrokom ne bi postalo slabo. Ceneje in hitreje bo, če jih kupite že pred potovanjem, kot pa da se vsakič vstavljate v trgovinah ob poti. Pitje vode je mnogo bolj prijazno za vaše telo, kot pa pitje kakršnih koli drugih napitkov. Če ne želite uživati nezdrave hrane ob poti, si raje privoščite zdrav obrok ali pa si že pred potovanjem priskrbite zdrave prigrizke.
A. M.