V otroških hotelih se bodo otroci lahko zabavali po mili volji, starši pa si bodo lahko malce odpočili. Foto: EPA
V otroških hotelih se bodo otroci lahko zabavali po mili volji, starši pa si bodo lahko malce odpočili. Foto: EPA
Zunanje atrakcije okoli enega od avstrijskih otroških hotelov.
Šolarji se lahko preskusijo tudi v plezalnih spretnostih. Foto: Hotel St. Zeno


Tako v nam bližnjih deželah, kot sta Avstrija in Italija, takšni hoteli niso več posebnost. Nase opozarjajo z pisanimi barvami, za katere je jasno, da že na prvi pogled pritegnejo pozornost najmlajših, še večja pa je njihovo navdušenje, ko prestopijo vrata takšnih hotelov. Že sobe so opremljene tako, kot bi bila otroška soba, s tem pa se samo začne.


Učenje čarovnij
Hoteli imajo med zaposlenimi tudi več kot eno profesionalno varuško, ki se z najmanjšimi ukvarja, ko bi se starši radi odpočili, pa tudi igralne sobe, tematske večerne zabave in posebne atrakcije, ki se po hotelih razlikujejo. Te se raztezajo od šole čarovništva, zimskega učenja smučanja najmlajših in poletnih prvih plavalnih zamahov za nadobudneže, prvega spoznavanja s svetovnim spletom (za tiste malce starejše) do lutkovnih igric, filmov in gledaliških predstav.

Posebna kašica ni problem
Tudi prehrana je povsem prirejena otroškim potrebam in željam. Nihče vas ne pogleda čudno, kadar nujno rabite tisto posebno kašico, ker se mali Lan pač druge ne pritakne. Dobro so založeni tudi z vsemi pripomočki, ki so nujni za otroško dobro počutje.


Starši preverjajo kakovost
Obstajajo tudi združenja t. i. otroških hotelov, ki so si postavili določene standarde, in gosti tako vedo, kaj lahko v določenem hotelu pričakujejo. Kakovost vzdržujejo tudi z lastnimi zvezdicami, ki so v določenih primerih prirejene v otrokom prijaznejše smeške. Stalni nadzor naj bi izvajali tudi starši s svojimi objavami na forumih, pa tudi revije za starše z malčki, ki v tujini pogosto objavljajo ocene bivanj v takšnih storitvenih objektih.

Seveda se ta prijaznost in razbremenjenost staršev tudi dodatno plača. V enem od nam najbližjih hotelov, takoj za slovensko-avstrijsko mejo ob jezeru Faaker, je najcenejša nočitev za eno osebo nekaj manj kot sto evrov, vendar pa večina takšnih hotelov ponuja tudi paketne nastanitve. Za otroke pa se plača posebej in višina bankovcev, ki jih je treba odšteti za najmlajše, je ponavadi odvisna od njihove starosti - starejši so, višji bodo tudi stroški.

RTV/M. N.