Safari je vsekakor nepozabno doživetje. Foto: EPA
Safari je vsekakor nepozabno doživetje. Foto: EPA
Na fotografiji je predsednik ZDA med safarijem, ko opazuje slone med parjenjem.
Mnogo je zanimivih prizorov ... Foto: EPA
Živali, ki jih vidite na poti, vas res lahko prevzamejo. Foto: EPA

Kje je najboljše?
Nedvomno je vsaka država posebej zgodba zase, vseeno pa so najbolj preverjene države, ki vam zagotavljajo užitek, Kenija, Bocvana, Južnoafriška republika in Tanzanija. Predvsem gre poudariti dobro infrastrukturo, še posebej v Južnoafriški republiki, poleg tega pa je v teh državah največja verjetnost, da na poti po divjini opazite "velikih pet": slona, leva, leoparda, nosoroga in bizona.

Zasebni ali javni park?
Odločiti se boste morali, ali boste obiskali javne ali zasebne parke. Prvi so večji in imajo tudi več živali, recimo Krugerjev park v JAR-u ima kar 12.500 slonov in je velik 7.700 kvadratnih milj. Neki zasebni park pa je velik "zgolj" 250 kvadratnih milj in ima tudi veliko manj živali. Slabost javnih parkov pa je, da je tam predvsem večja gneča in večje omejitve, saj ni dovoljeno postopanje naokrog, pa tudi vozila morajo biti zaprta. V zasebnih parkih teh omejitev po navadi ni, so pa zato dražji tudi do trikrat.

Vodič ali ne?
Večina tujcev si najame vodiča, saj kdo pa se znajde v afriški divjini? Vodiči so po navadi zelo koristni, saj so polni znanja o živalih in tudi o drugih naravnih znamenitostih. V nekaterih parkih pa je dovoljeno potovati brez vodiča. Nesporna prednost je cena, ki je nižja, pa tudi urnik si določate sami. Slabost? Z levi in leopardi, ki se plazijo okrog avtomobila, verjetno nasmeh zaradi svobode, ki jo ponuja samoorganizacija, kmalu izgine.

Kaj se še počne na safariju?
Po navadi ljudje po dolgem dnevu prevažanja po parku le še kaj dobrega pojejo in počivajo, v nekaterih bolj opremljenih nastanitvah pa si lahko mišice pretegnete v telovadnicah, fitnesih in bazenih. Da bi šli sami na sprehod v večernih urah, je enostavno prenevarno. Za družine je safari sicer primeren, a vseeno boste lahko imeli težave z majhnimi otroki, ki po navadi niso vajeni več ur mirno sedeti v avtomobilu, pa tudi glede stroškov dobro premislite, ali je pametno na pot vzeti petletnega otroka. Najstniki so vsekakor hvaležnejši za takšno darilo od staršev, saj si potovanje veliko bolj zapomnijo.

Kaj storiti še pred potjo?
Vsak, ki odhaja na safari, naj bi se zaščitil pred malarijo, ki je v Afriki zelo razširjena. Najbolje je, da se posvetujete še s svojim zdravnikom, če bi se bilo treba cepiti še proti čemu drugemu. Ne pozabite tudi na ustrezno zavarovanje, saj vemo, da so lahko stroški zdravljenja poškodb ali bolezni zelo dragi.

Kdaj je najbolje odpotovati?
Najprimernejši čas za safari je med junijem in oktobrom, ko je vreme bolj hladno in suho, tudi živali je lažje opazovati, saj se zbirajo ob vodi. Če potujete v drugih mesecih, so živali bolj razpršene, zato pa so cene nižje, tudi drugih turistov je manj, pokrajina pa je lepša, saj je zelena.

M. K.