S pravo mero razuma in razmisleka si boste lahko pričarali zimsko pravljico. Foto: EPA
S pravo mero razuma in razmisleka si boste lahko pričarali zimsko pravljico. Foto: EPA
Smučarske počitnice niso le finančno zahtevne, ampak tudi organizacijsko. Foto: RTV SLO
Ob vsakodnevni vožnji na smučišče je lahko še bolj pestro, če vas vmes večkrat preseneti tudi sneg. Foto: EPA

Pri načrtovanju tedenskega smučanja se človek, predvsem začetnik, srečuje z mnogimi nalogami, od nakupa opreme do izbire prave destinacije pa tudi izbire prave družbe. Našteli vam bomo pet stvari, ki se jim morate kot smučar začetnik pa tudi sicer izogibati, ko se navdušeni odpravljate na bele strmine.

Pri načrtovanju potovanja naj vas ne zaslepijo le lepo polikana bela pobočja, ampak se pozanimajte, kako je s ponudbo ob smučišču, saj nočete oditi 1.000 kilometrov daleč in ugotoviti, da je na smučišču višek kulinarične ponudbe dunajski zrezek s postanim krompirčkom.

Počivanje ali žuriranje?
Premislite tudi, kakšen zimski dopust vam bolj ustreza - ali bolj miren ali pa bolj žurerski. Pri slednjem morate najti smučarsko središče z diskotekami in pubi, medtem ko se morate pri prvem takšnim smučiščem izogibati, saj nočete zjutraj na poti do smučarske proge gledati prekrokanih študentov, ki se vračajo iz "nočne izmene".

Ne bodite brez potrebe skopušni!
Pri nakupu smučarske opreme pazite, da si ne boste s skopuštvom zapravili dobrih počitnic. Še posebno kadar odhajate na smučanje v tujno, boste ugotovili, da ste nastanjeni visoko v gorah, kjer so temperature lahko skoraj polarne, zato so kakovostna, vodoodporna in predvsem topla oblačila nujna, ne pozabite pa tudi na dobre rokavice in predvsem sončna očala, saj na belih strminah lahko brez njih tudi oslepite.

Izberite ustrezno opremo
Pri izbiri opreme za smučanje pazite, da si boste kupili smuči in smučarkse čevlje, ki so primerni vašemu znanju, saj se boste le tako hitro naučili vijuganja in v tem športu res uživali, sicer pa boste imeli nemalo neprijetnosti, nerodnosti in trenutkov, ki jih na dopustu ne bi smelo biti.

Učitelj smučanja se velikokrat obrestuje
Pri učenju tehnik smučanja in obnašanja na smučišču je verjetno celo najbolje, da vam to pokaže učitelj smučanja kot pa vaši kolegi, ki to že znajo. S tem sami ovirate skupino, ki že zna vijugati, kar je za njih neprijetno, za vas pa celo frustrirajoče. Tako se boste težje naučili pravega užitka, z učiteljem pa boste že po kakšnem dnevu ali dveh uživali skupaj s svojimi kolegi.

Blizu ali daleč?
Na koncu pa še nekaj o nastanitvi. Je že res, da so oddaljene nastanitve cenejše, a pomislite, ali se vam bo dalo res vsako jutro z avtom ali avtobusom peljati na oddaljeno smučišče ob 8. uri zjutraj z vso opremo in nato še nazaj. Če pa imate še otroke, je "muka" še toliko večja.

M. K.