Z nekaj načrtovanja je lahko potovanje z avtomobilom doživetje za vso družino. Foto: RTV SLO
Z nekaj načrtovanja je lahko potovanje z avtomobilom doživetje za vso družino. Foto: RTV SLO
Hrano, ki se topi, raje pojejte med postankom ali pa si organizirajte piknik na katerem od počivališč, mimo katerih se boste vozili. Foto: RTV SLO

Večdnevno potovanje z avtomobilom ni le zadeva mladih popotnikov in minili so časi, ko smo naše jeklene konjičke naložili do strehe in čez, in se prepeljali od doma do počitniškega cilja z mislijo, da je pot najbolj zoprn del počitnic.

Pred potjo naredite načrt potovanja. Izberite zanimivosti, ki si jih želite ogledati, in s pomočjo katerega od interaktivnih cestnih zemljevidov izrišite svojo pot. Lahko se vnaprej odločite, kje boste prenočevali, vendar pa vam potovanje z avtomobilom daje dovolj svobode, da se odpeljete še malo naprej, do naslednjega mesteca, in poiščete družinski hotelček, ki vam bo všeč. Prenočišča družinskega tipa v manjših krajih so navadno cenejša, odnos osebja pa veliko bolj oseben kot v velikih hotelih z več zvezdicami. Poleg tega so le redko polno zasedeni, zato prenočišča ni potrebno rezervirati vnaprej in si tako omejevati svobodo na cesti.

Pred počitnicami izračunajte stroške in vanje poleg izdatkov za hrano in prenočevanje vključite tudi cestnine in vstopnine za ogled znamenitosti. Pametno je, da imate na strani tudi »kupček« za nepredvidene izdatke, kot je okvara avtomobila. Najbolje je, da avtomobil pred potjo pregleda mehanik in poskrbi, da bo tehnično brezhiben. Med potjo se redno oskrbujte z gorivom, da ne boste z »vožnjo na hlape« ob živce spravljali partnerja, poleg tega pa počitnice niso primeren čas za poskus vrste »koliko kilometrov prevozim z enim tankom«.

Prigrizki in hrana na poti
Pokvarljivo hrano spravite v hladilno torbo. Izogibajte se prigrizkom, ki se topijo, saj se boste tako izognili slabi volji zaradi popacanih sedežev. Raje se odločite za piškote, ki niso obliti s čokolado, tovrstne prigrizke pa si privoščite na postankih ob poti. Tudi lubenice se raje lotite zunaj avtomobila, med vožnjo pa prigriznite jabolko, banano ali grozdje. Imejte dovolj ustekleničene vode za pitje. Dobro je, da imate v avtomobilu vedno pri roki tudi čistilne robčke.

Otrok na potovanju z avtomobilom
Spomnite se preprostih igric, ki bodo otroke zaposlile in preprečile dolgočasenje in posledično sitnobo. Izmislite si igrice, npr. štejte avtomobile rdeče barve, tekmujte, kdo bo zagledal več avtomobilov iz tujih držav, igrajte se besedne igre. Poskrbite, da bo otroku čimbolj udobno, zato zadnjih sedežev ne založite s prtljago. Predvsem pa ne pozabite, da ste na dopustu in da imate najpomembnejše pri sebi; družino in svobodo širne ceste.