Ste odšli na stranišče, preden ste sedli na letalo? Foto: EPA
Ste odšli na stranišče, preden ste sedli na letalo? Foto: EPA
Če kovčka ne morete nesti, potem definitivno ne sodi med ročno prtljago. Foto: RTV SLO

Pa se vam je že kdaj zazdelo, da bi se vaš sopotnik na letalu lahko obnašal bontonu primerno? Bonton za letalske potnike ne obstaja, je pa Virginia Flores, gospa, ki zaradi službe veliko potuje, napisala devet pravil, ki bi jih vsak lahko upošteval.

Naučite se uporabljati naslonjalo za roke
Dve naslonjali za tri pare rok že v osnovi ne pomenijo lahke matematike. Edino pravilo je, da obe naslonjali nista namenjeni potniku, ki sedi na sredinskem stolu.

Preurejanje prostora za ročno prtljago
Po predalih za ročno prtljago lahko brska le letalsko osebje. Nobeden si ne želi, da se njegovih stvari dotika neznanec.

Obiščite sanitarije, preden sedete na letalo
Se še spominjate časov, ko vas je mama vsakič, preden ste se odpravili na pot, vprašala: Si šel/šla na stranišče? Spomnite se tega, ko preden potujete z letalom.

Udobno na sosedovem sedežu
Če niste plačali dveh sedežev, je vaš prostor omejen na zgolj en sedež. Zato naj bodo tam vaša glava, obe roki in nogi.

Glasni telefonski pogovori
Nobenega ne zanima, kaj ste pozabili doma, kdaj naj vaš sosed zalije rože in kakšno je vreme doma. Če se med poletom že ne morete posloviti od telefona, lahko klic vsaj opravite zelo diskretno.

Kar ne gre v prostor za ročno prtljago, naj gre med navadno prtljago
Če vam še nihče ni povedal: prostor za ročno prtljago ni namenjen le in samo vaši prtljagi. Kovček ne sme biti večji od prostora. Vas moramo spomniti, kakšna je opredelitev ročne prtljage in čemu je namenjena?

Pitje med poletom Zapomnite si: Niste tako duhoviti, kot si to domišljate. Potovanje s človekom, ki je predtem zvrnil vsaj en viski preveč ni niti najmanj prijetno.

Prostor pod sedežem
Zasedete lahko le prostor pred vašim sedežem, ne pa tudi pod vašim sedežem, pod sedežem vašega soseda ... Veste, kaj mislim?

Otroci in poleti
Otrokom med poletom ni prijetno in pogosto jokajo. To je normalno. Vseeno pa naj se starši pred poletom pozanimajo, kako naj ravnajo z otrokom na letalu, ne pa, da zmedeni iščejo pomoč stevardes in preostalih potnikov.

Ana Jurišič