Rajski bazen, saj mladenka čaka samo to, da jo pride kdo ogovorit. Toda pozor - kaj ste izvedeli o bazenu? Kako velik je? Ima ležalnike? Kje je nameščen? Takšna slika je klasična prevara, ko se hotel sramuje svojega bazena. Foto:
Rajski bazen, saj mladenka čaka samo to, da jo pride kdo ogovorit. Toda pozor - kaj ste izvedeli o bazenu? Kako velik je? Ima ležalnike? Kje je nameščen? Takšna slika je klasična prevara, ko se hotel sramuje svojega bazena. Foto:
Hotel ali vojašnica?
Še en klasičen trik: idiličen hotel v polmraku. Toda ali ga res vidite? Lučke so v temi lepe tudi v vojašnici.
Se vam zdi to primerna fotografija za prikaz stanja hotelske restavracije? Lepo dekorirati se da vsakršen obrok, o preostalem pa lahko samo ugibamo.
V takšni gneči se vam obljubljenih 10 minut (vožnje) do plaže hitro spremeni v eno uro.

Turistične agencije, organizatorji potovanj in lastniki hotelov včasih z retuširanjem in prirejanjem slik, namenjenih tisku v turističnih katalogih, pretiravajo čez vse meje. V MMC-ju smo vam pripravili nekaj nasvetov za lažje opazovanje fotografij, ki vas vabijo na sanjske počitnice.

Razumljivo je, da bo hotelir poskrbel, da bodo slike njegove "palače" prikazane v najlepši luči, saj drugače turističnih agencij ne bo privabil. Tudi turistične agencije bodo poskrbele, da bodo natisnjene slike in opisi namestitev prečudoviti - treba je privabiti goste.

Vendar ni hujšega, kot je razočaranje, ko avtrobus gosta pripelje pred hotel, ki je na zunaj vse drugo kot bleščeča stavba na sliki iz kataloga. Ali ko gost prvič odpre vrata svojega novega bivališča na počitnicah - in ugotovi, da so ga nastanili v temačno smrdljivo luknjo brez razgleda, v kateri se širi vonj iz hotelske kuhinje (premeteni hotelir bo to prodal kot dodatno storitev: gost bo že zjutraj vedel, kaj bo za večerjo).

Optična povečava kvadrature
Pred izbiro nastanitve, ko doma v rokah še držite katalog vaše priljubljene turistične agencije, je potrebna previdnost. Poglejte slike hotelske sobe in bodite pozorni na kot, pod katerim so posnete. Je soba slikana od zgoraj in je ob robovih rahlo zakrivljena? Torej bo soba v resnici verjetno manjša, saj so ji z optično prevaro "povečali" kvadraturo.

"Dejavnik ženska" idealen za prikrivanje
Je na balkonu slikana privlačna mladenka? Najbrž hoče ukrasti vašo pozornost od drugih stvari, ker je bilo morda treba nekaj skriti. Kdo ve, morda se za njenim privlačnim telesom v ozadju skriva žerjav, ki je postavljen na gradbišču ob hotelu. Če je, potem dobro, vendar ne za vas!

Večerna sredozemska čarobnost, a bivali boste tudi podnevi!
Je hotel slikan v mraku in s poudarjenimi lučmi, ki ustvarjajo prijetno toplo atmosfero zapeljivih obmorskih večerov? Ali je to edina slika zunanjosti hotela? Z njim je najbrž nekaj narobe - morda mu odpada fasadna barva, balkonske ograje so zarjavele ali pa je zadnjo obnovo doživel leta 1970. In v mraku je vsaka krava črna, torej ...

Detajli namesto uporabnih slikovnih informacij
So v turističnem katalogu namesto objektivnih slik, ki prikazujejo plažo, hotel in recepcijo oz. morda še restavracijo, zgolj neki detajli rožic, na pol razgaljenih mladenk, razigranih otrok ali senčnika na plaži? Očitno sta se hotelir/agencija zbala prikaza dejanskega stanja s širše perspektive in turistu raje prodajata detajle, ki so povsem neuporabni.

Kaj vam pomaga detajl vroče mladenke, ki vas s pogledom vabi k sebi v bazen, če pa je ta bazen velik 3 x 4 metre, z mrzlo vodo, brez ležalnikov in z oluščeno barvo sten, česar se na močno približani sliki seveda ne vidi? Verjemite, ko boste dopotovali v hotel, mladenke v bazenu ne bo več, da bi vam odtehtala te pomanjkljivosti.

Prvo pravilo: izbira naj pamet, ne čustva
Izbira nastanitve je precej zahtevno opravilo, kjer se ne smemo pustiti zapeljati čustvom, ampak moramo razmišljati s trezno glavo in predvsem - pazljivo brati besedilo. Če je, na primer, hotel "deset minut od plaže", to lahko pomeni, da toliko potrebuje mestni taksi, da vas do tja pripelje iz nekega zaledja. Koliko boste porabili z mestnim avtobusom (ti v južnih krajih po navadi ne poznajo voznega reda in boste praviloma morali nanj čakati), lahko samo ugibamo; kaj šele, da bi se na pot do plaže podali peš?

Zato se pred rezervacijo pozanimajte o natančni legi hotela, njegovi kategoriji (tri zvezdice v določenih državah niso vredne ene slovenske zvezdice), stanju hotela (je zraven gradbišče ali nogometni stadion? - preverite!) ter razjasnite vse druge dileme oz. pomanjkljivosti pri opisu, ki jih je turistična agencija "pozabila" omeniti. Če bo turistični agent stalno preusmerjal vašo pozornost od konkretnih vprašanj ali pa bo odgovarjal pavšalno v smislu "saj veste, kako je to v Egiptu", je mogoče, da vam kaj prikriva.

Če boste kljub vsem napotkom speljani na led, že takoj na mestu nastanitve vložite pritožbo. Pomembno je, da vse pisno dokumentirate in poslikate; tako boste doma imeli večjo možnost za odškodnino.

R. S. / RTV SLO