Vam nakupovanje predstavlja največji užitek? Potem je za vas pravo dubajsko letališče, ki ima enega največjih in najbolj priljubljenih duty free shopov. Z njim se lahko kosajo amsterdamski Schiphol, londonski Heathrow in pariški Charles de Gaulle. Foto: EPA
Vam nakupovanje predstavlja največji užitek? Potem je za vas pravo dubajsko letališče, ki ima enega največjih in najbolj priljubljenih duty free shopov. Z njim se lahko kosajo amsterdamski Schiphol, londonski Heathrow in pariški Charles de Gaulle. Foto: EPA
Amsterdamsko letališče
Amsterdamsko letališče Schiphol obiskovalcem ponuja tudi svojevrstno muzejsko zbirko nizozemskih slikarjev, ki pa se skozi vse leto spreminja. Foto: EPA

Če ste slučajno obtičali na detroitskem letališču, se sprehodite skozi terminal McNamara. Obkrožili vas bosta usklajena svetloba in glasba, ki se razprostirata skozi več kot 200 metrov dolg predor. Sprehod skozi predor vas bo popolnoma sprostil in pripravljeni boste na naslednji polet. Napete živce boste na letališču San Francisco lahko sprostili ob ogledu akvarija.

Če imate s seboj nestrpne otroke, bodo ti zagotovo uživali na letališču O'Hare v Chicagu. Na drugem terminalu so namreč postavili otroško igrišče z notranjostjo pilotske kabine, s kontrolnim stolpom in prodajalno vozovnic. Za otroke so poskrbeli tudi na Münchenskem letališču, kjer najmlajši lahko ustvarjajo, se pomerijo v plezanju ali posameznih igrah, za nizko ceno pa ponujajo tudi varstvo.

Telovadnica, golf in jacuzzi
Na lasvegaškem letališču boste našli telovadnico, ki ima na voljo tudi parne kopeli, savno in masaže. Če si boste zaželeli sonca, boste svojo željo najlažje uresničili na letališču Charlotte-Douglas v Severni Karolini. V z drevesi obkroženem vrtu se boste na lesenih stolih naužili sončnih žarkov. Čeprav je vrt znotraj letališča, ima posebna okna, ki skozi spustijo mnogo sončne svetlobe.

Svež zrak med čakanjem pa boste lahko zadihali v Honoluluju, Palm Springsu in na letališču v Taverse Cityju. Nekatera letališča ležijo precej blizu večjih mest, zato si ta, če imate na voljo nekaj ur, na hitro ogledate. Zürich je z vlakom od letališča oddaljen le 10 do 15 minut, če boste pristali na Hartsfield International si boste lahko ogledali Atlanto, z letališča Reagan National pa boste lahko odšli v Washington.

Ste za plavanje in jacuzzi? To si lahko za okoli 10 evrov privoščite na singapurskem letališču Changi. Obisk pa vključuje tudi dostop do tušev, brisač in brezplačne pijače.
Za navdušene golfiste pa bo postanek najkrajši na seulskem Incheonu, saj je tam na voljo golfklub, za malo manj dejavne pa biljard.

Če ste utrujeni od poti, pa bodo za vas najverjetneje najprimernejše kabine Yotel. Te so narejene po vzoru japonskih mini hotelov, v »sobi« pa je na voljo postelja, tuš, televizija in internet. Privoščite si jih lahko v Londonu in Amsterdamu.

A. M.