Če ste na počitnicah z otroki, ne pozabite na njihovo zaščito. Uporaba čelade je na smučiščih obvezna za vse otroke, mlajše od 12 let. Foto: RTV SLO
Če ste na počitnicah z otroki, ne pozabite na njihovo zaščito. Uporaba čelade je na smučiščih obvezna za vse otroke, mlajše od 12 let. Foto: RTV SLO
Smučarska oprema
Če pred začetkom sezone niste kupili novih smuči, si jih lahko za kakšen dan izposodite in tako preizkusite najnovejšo tehnologijo na tem področju. Foto: EPA

Preden se odpravite na smučišče, poskrbite za svojo formo. Vadba bo zbudila vaše mišice, opravite pa tudi vaje za boljše ravnotežje. Smučanje ne bo več tako vabljivo, če se boste drugi dan svojih počitnic zbudili z bolečimi mišicami.

Nepotrebno pustite doma
Smučarska oprema v avtomobilu zavzame precej prostora, zato skrbno premislite, kaj vse boste vzeli s seboj na počitnice. Česar nujno ne potrebujete, pustite doma. Če se odpravljate v visokogorje, poskrbite za zimsko opremo vašega avtomobila, tudi snežne verige ne bodo odveč. Nekateri strokovnjaki svetujejo, da se na počitnicah, ki trajajo en teden, prvi dan ne podate na strmine. Raje se prilagodite novemu okolju in ozračju ter se odpravite na sprehod ali tek.

Če pred začetkom sezone niste kupili novih smuči, si jih lahko za kakšen dan izposodite in tako preizkusite najnovejšo tehnologijo na tem področju. To vam bo pomagalo tudi pri naslednjem nakupu novih smuči. Preverite, kakšno je stanje robnikov na vaših smučeh in pravočasno poskrbite za servis.

Smučarske nogavice namesto navadnih
Smučarske nogavice so mnogo bolj primerne kot navadne bombažne ali termo nogavice. V smučarskih nogavicah kri lažje potuje skozi žile, na določenih mestih so podložene ali odebeljene, so pa tudi toplejše. Če se v smučarskih čevljih radi potite, pa se pred smučanjem popršite s sprejem proti potenju. Vaša stopala bodo ostala bolj suha in topla.

Če ste na počitnicah z otroki, ne pozabite na njihovo zaščito. Uporaba čelade je na smučiščih obvezna za vse otroke, mlajše od 12 let, priporočljiva pa je tudi za starejše otroke in odrasle. Ko se podate na bele strmine, izberite smučišča, ki so primerna vašemu znanju, saj boste le tako v smučanju lahko zares uživali. Dneva ne končajte s težavno progo. Ne le, da ste že utrujeni, tudi svetloba je drugačna kot zjutraj, hladneje je, utrujeni pa so tudi drugi smučarji, kar pomeni, da se bodo odzvali počasneje.

Pa veliko užitkov!

A. M.