V jamah in rudnikih se temperatura ne dvigne preveč nad 10 stopinj Celzija. Foto: RTV SLO
V jamah in rudnikih se temperatura ne dvigne preveč nad 10 stopinj Celzija. Foto: RTV SLO
Velika planina
Na Veliki planini poleti ni vroče, zapihajo pa lahko tudi precej močni vetrovi. Foto: RTV SLO

Najbolj znana je seveda Postojnska jama, kjer je temperatura v notranjosti vse leto okoli 10 stopinj Celzija. Od maja do septembra si lahko Postojnsko jamo ogledate vsako polno uro od 9.00 do 18.00 in se ohlajate eno uro in pol, kolikor traja ogled. V poštev pa pridejo seveda tudi vse druge kraške jame.

Tudi sami poznate kraj, kjer poleti ni prevroče? Zapišite ga v komentarjih ali na Mojem spletu.

S kolesom v podzemlje


Druga možnost je prav tako pod zemljo. Predlagamo namreč obisk Antonijevega rova v Idriji. Gre za nekdanji rudnik živega srebra, kjer se temperatura giblje nekaj nad desetimi stopinjami Celzija. V svet rudarstva se lahko podate od ponedeljka do petka ob 10.00 in 15.00 ter v soboto, nedeljo in ob praznikih ob 10.00, 15.00 in 16.00.

Bolj dejavnim priporočamo kolesarjenje pod Peco. V jaških nekdanjega rudnika na Igrčevem so speljane kolesarske poti. Za ogled rudnika s kolesom se je treba vnaprej dogovoriti, mogoča pa je tudi izposoja gorskega kolesa. Tura traja približno eno uro in pol, pot je dolga nekaj več kot pet kilometrov, primerna pa je tudi za otroke (ti morajo imeti kolesarski izpit).

V gore, na gradove ali v trgovino ...
Če ste ljubitelji gora, se lahko v višje predele odpravite peš. Poleti namreč temperature visoko v gorah ne presežejo 20 stopinj Celzija. Za tiste z malo manj kondicije pa so na voljo tudi žičnice, ki popotnike popeljejo na vrh. V Sloveniji jih je kar nekaj, na Kanin, Krvavec, Veliko planino, Pohorje, Vogel in še kakšna bi se našla.

Nekoliko nižja temperatura je tudi v gradovih ali v cerkvah. Naj jih naštejemo le nekaj: Predjamski grad, Ptujski, Ljubljanski grad, Bogenšperk, Škofjeloški ... V Sloveniji je sicer več kot 40 gradov ali njihovih razvalin.

Ohladite se seveda lahko tudi v številnih slovenskih rekah, jezerih, v toplicah ali na morju. Predlagamo pa še najcenejšo različico: če vam je res vroče, odidite v najbližji nakupovalni center in se sprehodite mimo hladilnikov ali zamrzovalnikov.

A. M.