Za izgubljeno ali poškodovano prtljago letalske družbe večinoma ne odgovarjajo. Foto: EPA
Za izgubljeno ali poškodovano prtljago letalske družbe večinoma ne odgovarjajo. Foto: EPA
Če se odpravljate na križarjenje, preverite, ali je vaša ladja sploh plovna. Foto: EPA
Tudi, ko najemate avtomobil, bodite previdni, saj se lahko zgodi, da boste morali poravnati tudi škodo, ki jo na avtu povzroči kakšna naravna katastrofa. Foto: MMC RTV SLO

Šele ko se zgodi, da na letališču izgubite prtljago ali pa vam iz hotelske sobe ukradejo denar in dokumente, izveste, da turistična agencija, hotel ali letališče za to ne odgovarjajo. Ko s turistično agencijo ali hotelom podpisujete pogodbo, ko najemate jadrnico, avto ali avtodom, vedno preberite drobni tisk.

Tam so namreč "skrite" vse tiste za vas tako pomembne podrobnosti. Predvsem turistične agencije se zelo trudijo, da bi iz kupca izvabili čim več denarja, sami pa bi pri tem imeli čim manj stroškov. In kako to doseči? Da v pogodbo, ki jo kupec bolj slabo ali površno prebere, vključijo vse mogoče dodatke, ki so seveda v čim bolj drobnem tisku in ki agencije odvezujejo vseh obveznosti.

Morda vaša ladja ni plovna
Tako se lahko zgodi, da podpišete pogodbo za nekajtedensko križarjenje, v drobnem tisku pa piše, da agencija ne zagotavlja, da bo ladja sploh plovna, opozarjajo odvetniki. In ker ste pogodbo podpisali, to pomeni, da ste sezanjeni s takšno "podrobnostjo" in da se z njo strinjate. In če ladja, na kateri se nameravali preživeti sanjske počitnice, slučajno potone, vam bodo na agenciji prijazno pojasnili: "Saj v pogodbi piše, da se kaj takšnega lahko zgodi!"

Tudi to, da letalska družba ne odgovarja za vašo izgubljeno prtljago, pogosto piše v drobnem tisku. Če ste na potovanju slučajno kupili kakšno čudovito vazo, porcelan ali kar koli lomljivega, preverite, ali vam letalska družba zagotavlja, da bodo te stvari tudi ob koncu poleta še vedno v enem kosu.

Znano je, da hoteli večinoma ne odgovarjajo, če vam kdo kaj ukrade iz hotelske sobe. Pa čeprav ste najeli sef in vse svoje dragocenosti shranili v njem.

Takoj vrnite najeti avtomobil!
Tudi ko najemate avtomobil, ni vse tako preprosto. Pred leti je znano rent-a-car podjetje Hertz spremenilo drobni tisk v svojih pogodbah - zapisali so, da mora najemnik avtomobila plačati vso škodo na vozilu, če je to poškodovano v kateri koli naravni nesreči. Pod pritiskom javnosti so klavzulo sicer umaknili iz pogodb, a to še ne pomeni, da so pogodbe zdaj brez "dodatkov". Prav lahko se namreč zgodi, da najamete vozilo, potem pa podjetje iznenada zahteva, da ga vrnete.

Takšnih in drugačnih primerov je na stotine in skoraj vsak dopust je lahko ogrožen. Zato le dobro preberite, kaj podpisujete. Morda se vseeno ne boste izognili nevšečnostim, a boste vsaj škodo dobili povrnjeno.

T. K.