Ste eden tistih, za katere je lenarjenje na plaži najhujša nočna mora? Foto: Reuters
Ste eden tistih, za katere je lenarjenje na plaži najhujša nočna mora? Foto: Reuters
Na dopustu si vzemite čas in preberite knjigo, ki ste si jo vedno želeli. Foto: EPA

Pred kratkim je britanska turistična agencija Virgin Holidays objavila skrb vzbujajoče izsledke svoje raziskave, v kateri je ugotovila, da več kot polovica Britancev tudi na počitnicah ne zna pozabiti na delo.

Smo Slovenci kaj drugačni? Koliko izmed vas je med dopustom že klicalo v službo, ali vse poteka tako, kot bi moralo? Koliko vas razmišlja, kaj vse morate še postoriti, kaj vas čaka ob prihodu na delovno mesto in podobno? Mnogi gredo še dlje. Na počitnice vzamejo prenosni računalnik in vso elektronsko opremo, da so lahko ves čas v stiku s sodelavci. Več pa je takih, ki s seboj vzamejo službeno gradivo in namesto da bi uživali, tudi na počitnicah delajo. To pa vodi v družinske prepire, ki dokončno pokvarijo počitnice.

Agencija, ki je objavila študijo, sicer ponuja tudi rešitev - DVD-je z nasveti guruja, ki naj bi ljudem, ki na počitnicah ne znajo uživati, pomagal, da se znebijo slabega občutka ob brezdelju.

Takšne metode so mogoče učinkovite, a dovolj je že, da se pred dopustovanjem pogovorite s samim seboj in si obljubite, da boste tokrat res poskušali pozabiti na delo. Ko pakirate, načrtno pustite doma vse, kar bi vas lahko "premamilo", kar seveda vključuje tudi VSE službeno gradivo. Brez mobilnega telefona na dopustu ne gre, a dovolj je, če ga izključite in ga vključite samo takrat, ko ga zares potrebujete - malo samonadzora pri tem ne škodi. S seboj vzemite knjige, družabne igre in podobno, da se boste raztresli in začeli res uživati. Na začetku je sicer težko, a se je vredno potruditi, saj se boste z dopusta tako vrnili res spočiti in pripravljeni za delo. In to je smisel počitnic, mar ne?

T. K.