Gnusen prizor iz korejske filmske uspešnice, trilerja Stari. Foto: EPA
Gnusen prizor iz korejske filmske uspešnice, trilerja Stari. Foto: EPA
Vas mika? Foto: EPA

Prav spolzke, tipajoče, s priseski posejane lovke so tiste, ki vabijo neustrašna usta k živim mehkužcem, navadno postreženim s sodžujem (riževim vinom).

Za hobotnične "devičnike", pa tudi za veterane, je občutek, ko se živa žival ovija okoli obraza in jezika med bojem za svoje življenje, lahko hkrati mamljiv in grotesken. To je velik del privlačnosti jedenja žive hobotnice. Kar pa se tiče okusa, hobotnica sama je presenetljivo blaga - namočena v mešanico sezamovega olja in slane omake, pa kar poka od močnega okusa.

Živa hobotnica, ali san-nakji, je že dolgo priljubljena priloga za Korejce, še posebej ob pijači. Šele v zadnjih letih je zdrizasta delikatesa zaslovela še med tujci. Za svoj legendarni status se ima zahvaliti predvsem zloglasnemu prizoru iz korejskega filma šoka, Stari (Oldboy, 2003), v katerem si igralec Čoi Min Sik nabaše celo hobotnico v usta in jo neusmiljeno žveči med kovanjem maščevanja.
Slavna restavracija s hobotnicami
Ena najbolj znanih seulskih restavracij za žive hobotnice je Gasiri. Poleg osmih uradnih podružnic pa je Gasiri navdahnil tudi številne posnemovalce, ki nosijo isto ime. "San-nakji je odličen vir železa," pove lastnik Gasirija Eun Hi Sohn. "Ima antioksidantski učinek na jetra."

Čeprav san-nakji pogosto tam navajajo kot vrsto lignja, pa z osmimi lovkami dejansko sodijo v družino hobotnic - srednje velikih, dolgolovkastih hobotnic, če smo natančni.

43-letni Eun, ki je prvo restavracijo Gasiri odprl pred desetimi leti, zavrača stališče, da po živih hobotnicah povprašujejo le "adžusšiji" (starejši korejski moški), ki iščejo sprostitev po službi. "Pri nas imamo poročne sprejeme, pa tudi fantovščine," zatrjuje Sohn. "San-nakji je priljubljen tudi za večje družinske večerje."
53-letni Džin Hjung Ču, redna stranka Gasirija, pa pove, da je jed dobra kot prigrizek ob alkoholu, ker da ni mastna in ima edinstven, svež okus. "Jesti jo morate s surovim česnom in doendžangom," predlaga Sohn, ki ob tem dodaja, da lovkam ne ugaja vonj česna, in jih zato odvrne od tega, da bi se prilepile na vaše grlo.
V spodnjih videih si oglejte CNN-ov prispevek na to temo in sloviti prizor iz filma Stari.
K. S.