Številne mlade Tajke v moškemu z Zahoda vidijo rešitev finančnih stisk in obete udobnega življenja. Ljubezen zanje ni na prvem mestu. Foto: flickr
Številne mlade Tajke v moškemu z Zahoda vidijo rešitev finančnih stisk in obete udobnega življenja. Ljubezen zanje ni na prvem mestu. Foto: flickr
Zakonca Davis. Foto: NYT
Ko se poročiš na Tajskem, se poročiš z vso družino, s celo vasjo. Foto: flickr
Scotty in Rose iz Udon Tanija. Scotty je bil letalski mehanik pri ameriški letalski družbi Northwest Airlines, preden se je leta 2005 upokojil, se preselil v Isan in omožil domačinko Rose (Rot).
Hiše tujcev v Udonu lahko prepoznaš po tem, da so razkošnejše od preostalih v vasi. Foto: flickr

"Zame so bile kot princese," pove. "Te slike so se mi vtisnile v spomin in nekega dne sem si zaželela, da bi bila nekoč tudi jaz ena izmed teh dam."
Danes, pri 30 letih, Nui živi s svojim možem Josephom Davisom iz Kalifornije v klimatizirani hiši s tremi spalnicami z dovozom in košem za košarko, hiša pa je obdana s cvetličnimi gredicami in negovano trato. "Moja družina mi ves čas govori, pa jih imaš, zdaj imaš svoje sanje," razlaga. A v nasprotju s številnimi drugimi tujimi možmi 54-letni Davis svoje žene ni odpeljal domov, ampak se je raje odločil, da si svoj dom ustvari na severovzhodu Tajske, v pokrajini, znani kot Isan.
Zahodne ženske? Preveč mnenj imajo.
Davis je del rastoče populacije skoraj 11.000 tujih mož na tem območju. Privabijo jih nizki življenjski stroški, umirjen ritem vsakdana in eksotičen sloves tajskih žensk - ki za zahodnjake, ki iščejo azijske partnerice, zvenijo že skoraj kot blagovna znamka. "Tajske ženske v veliki meri spominjajo na Američanke pred 50 leti," razlaga Davis. Preden so odkrile svoje pravice ter postale "trmaste in polne mnenj". "Ženske zdaj vedo, da so enake, zato razmerje ni tako sproščeno in spokojno kot med Američanom in Tajko," nadaljuje Davis, upokojeni mornariški častnik in dvakratni ločenec.
Domov tujcev tu ni težko prepoznati - imajo debele zidove in strehe, pokrite z opečnato rdečimi strešniki. So kot otoki izobilja, posejani med manjšimi, revnejšimi hiškami njihovih novih sosedov in priženjenih sorodnikov. Mešani pari so pogosti na ulicah in tržnicah Udon Tanija. Ena izmed ulica, na kateri se zahodni moški zbirajo ob pijači in jedači, je znana kot "Ulica tujega svaka".
Mešani zakoni v porastu
"V Isanu so vasi, ki jih skoraj v celoti sestavljajo tuje hiše, kjer je celotna vas praktično ena sama skupnost domov, ki so jih kupili tujci za svoje tajske gospe," pove Phil Nicks, avtor knjige Ljubezenski podjetniki: Medkulturna dogovorjena razmerja na Tajskem (Love Entrepreneurs: Cross-Culture Relationship Deals in Thailand). Isan je eden najrevnejših delov države, od koder prihaja večina najmanj plačanih delavcev v Bangkoku, in dom številnih žensk, zaposlenih v industriji zabave v prestolnici.
Nekatere izmed najzgodnejših tajsko-ameriških porok so bile sklenjene v Udon Taniju, ki je bil v 60. letih med znova krepi. "Na severovzhodu, kjer je ta fenomen najbolj očiten, velika večina tamkajšnjih žensk išče tujega fanta ali moža in mislim, da so lahko nekatere izmed njih precej odločne in agresivne pri tem iskanju tujca," razlaga Nicks.

Tajke v lovu za statusom
Številne zakone krhajo razblinjena previsoka pričakovanja in več kot polovica se jih konča z ločitvijo. Medtem ko moški - številni med njimi so upokojenci, ki živijo od pokojnin in so razočarani nad svojim zakonom ali življenjem doma - pogosto iščejo čustveno navezanost, ženske navadno bolj motivira finančna plat.
"Za nekatere gospe se vse vrti okoli denarja," razlaga Prajon Tavon, upravitelj mednarodnih poslov v tamkajšnji bolnišnici, ki dela kot terapevtski svetovalec za mešane pare. "Poročanje je postalo prej posel kot ljubezen. Ljudje si želijo izboljšati svoj socialni status. Včasih te ženske porabijo možev denar, vsega, njega pa odrežejo. Veliko je takih primerov."

Čeprav so številni moški upokojeni in živijo od stalnega dohodka, pa se od njih pričakuje, da pomagajo preživljati razširjene družine svojih žena. "Ko se poročiš na Tajskem, se poročiš z vso družino, s celo vasjo," pravi Prajon. "Ženska pogosto to pričakuje, a moški tega ne razume."

Starost ni dejavnik
Zdi se, da je manj pomislekov glede starostnih razlik, saj so številni ženini v svojih 50. ali celo 60., 70. letih. "Starost tu ni ovira," pove Davis. "Če se v Ameriki poročite s 24 let mlajšim dekletom, vas bodo vsi gledali in opravljali. Tu to ni težava. Dogaja se vsakodnevno."
Pri 63 letih je Dennis Sorensen, upokojeni učitelj matematike, 32 let starejši od svoje žene Penape, ki jo je spoznal pred osmimi leti na plaži. On večino svojega časa preživi ob gledanju ameriške televizije prek satelita in peki hamburgerjev, a pravi, da se trudi po najboljših močeh osrečevati svojo ženo in njeno družino. Pomaga ji vzgajati njeno najstniško hčer iz prejšnje zveze in njunega dve leti starega sina.
"Prilagajanja so potrebna," prizna Sorensen, za katerega je to prvi zakon. "Zgodilo se je že, da mi je zmanjkalo denarja in nisem mogel skrbeti za vse, kar je povzročilo manjše krize, a sva vse premagala najbolje, kar znava."

Ena izmed preprek je jezik, saj se le malo tujcev nauči tajščine. "Angleško ne znam govoriti preveč dobro, lahko pa živim z njim vrsto let," pove gospa Sorensenova po tajsko. "Včasih, ko je zelo razburjen, ne razumem, o čem govori, a razumem ton in preprosto odkorakam stran." Nato pa doda v angleščini: "A mislim, da je Dennis dober - dober, da skrbi za mojo družino, da skrbi za mojo hčerko, da skrbi za vse namesto mene. Prej nisem imela ničesar. A zdaj imam dom, imam avto, delam ne, samo doma sem in skrbim za svojega otroka."
Vse razen ljubezni?
Zakon s tujcem je postal v Udon Taniju nekaj tako pogostega, da je izgubil večji del zaznamovanosti in številna dekleta delijo sanje Davisove o tem, da bi postale princese. "Videti je precej dobro in videti so precej srečni," meni 30-letna Rojjna Udomsri, ki je poročena s Tajcem.
"Imajo denar, ki ga lahko zapravljajo, in lahko gredo kamor koli hočejo." A dodaja, da ima pomisleke: "Ne vem, ali so zares srečne. Bili so časi, ko sem si želela imeti dobro življenje kot one, a ne morem živeti s človekom, ki ga ne ljubim. Z nekom, ki ga ljubim, pa lahko preživim vse nadloge skupnega življenja."