Googlove kamere so naložili tudi na gondole. Foto: Google Street View
Googlove kamere so naložili tudi na gondole. Foto: Google Street View
Googlov pohodnik, opremljen s trekkerjem. Foto: Google Street View
Benetke skrivajo veliko čarov. Foto: Google Street View

Edinstvena, težko prehodna (predvsem pa nevozna) narava lagunskega mesta je Googlovim uslužbencem onemogočala uporabo na avtomobil ali pa tricikel pritrjenih kamer, zato so morali beneške trge, palače in cerkve fotografirati kar s pomočjo na hrbet pritrjenih kamer vrste Trekker.

Rezultat njihovega dela je Google Street View objavil ta teden, tako da lahko zdaj vsi raziskujejo eno najbolj romantičnih mest na svetu zgolj s pomočjo računalniške miške.

"Zaradi slikovitih kamalov in ozkih uličic bi bilo nemogoče zbrati fotografije Benetk z našim avtomobilom ali triciklom, zato se je naša ekipa podala kar na ulice, da bi tako dala aplikaciji Google Maps pravo shakespearijansko kuliso," so sporočili iz Googla. "Trekkerja pa nismo uporabili samo na ulicah, ampak smo ga naložili tudi na ladjo in na slavne gondole, da bi vam zagotovili najboljšo izkušnjo Benetk, ne da bi bili dejansko tam."

Od Rialta do židovskega geta
Googlovi "pohodniki" so tako skupaj prehodili 424 kilometrov in prepluli 182 kilometrov, da so posneli 360-stopinjske, panoramske fotografije mesta.
Poleg najznačilnejših turističnih znamenitosti, kot sta Trg svetega Marka in most Rialto, je Street View ujel tudi nekaj manj znanih, a zato nič manj zanimivih delov mesta - sinagogo v prvem židovskem getu, Hudičev most na otoku Torcello in masko, namenjeno odganjanju hudiča od cerkve Santa Maria Formosa.
"Žal vam Street View ne more postreči s cicchettom (tipični beneški prigrizki) v klasičnem bacaru (tipični beneški bar), lahko vam pa pokažemo, kako priti do tja," so še zapisali.

Mapiranje sveta
Trekkerjeve kamere, ki tehtajo po 15 kilogramov, delujejo pa na litijevo baterijo, so v Benetkah pritegnile veliko pozornosti, turisti pa so se nenehno ustavljali, da bi napravo fotografirali - celo takrat, ko jih je ta ovekovečevala. Nahrbtna kamera je bila razvita prav za snemanje krajev po svetu, ki so dostopni samo peš (Grand Canyon in najvišja stavba na svetu, Burdžj Kalifa v Dubaju).

Google Street View so lansirali leta 2007 - sprva v več ameriških mestih, nato pa se je naglo razširil v celo vrsto držav. Med največjimi dosežki v zadnjem času si prištevajo mapiranje (dela) Severne Koreje, kanadske Arktike in opustošenih ulic Fukušime.