Letos je bilo za tek prijavljenih okoli 1.700 trojk. Foto: MMC RTV SLO
Letos je bilo za tek prijavljenih okoli 1.700 trojk. Foto: MMC RTV SLO
Okupirana Ljubljana
Tokratna rekreativna prireditev je že 55. Foto: MMC RTV SLO
Tisoči na Poti ob žici

Rekreativni dogodek je tradicionalni spremljevalec praznika Ljubljane, devetega maja. Osrednja dogodka sta bila pohod po poti, kjer je okupirano Ljubljano obdajala žica, in tek trojk, na katerega jih je bilo prijavljenih okoli 1.700.

Zaradi prireditve so zaprte nekatere ceste v središču mesta. TUKAJ poglejte, katere.

Številke, številke
Rekreacijskega pohoda (med vsaj dvema kontrolnima postajama) se je udeležilo 1.505 udeležencev, na 35 kilometrsko pot okoli Ljubljane pa se je podalo 4.365 udeležencev. Pohoda po poti se je v okviru tridnevne prireditve udeležilo tudi 5.631 vrtčevskih otrok, 11.481 osnovnošolcev in približno 1.000 dijakov srednjih šol. Na pot ob žici se je tako v treh dneh skupaj podalo 25.827 udeležencev.

Na teku trojk je na daljši, 29-kilometrski progi, sodelovalo 180 skupin, na krajši 12,5-kilometrski pa 1.252, kar je skupaj 4296 udeležencev.

Teka trojk so se udeležili tudi osnovnošolci, danes je teklo 213 skupin, ter 72 trojic iz srednjih šol, kar je skupaj 855 udeležencev. Teka trojk se je udeležilo skupno 1.452 skupin oz. 5.151 udeležencev, je dejal vodja prireditve Gojko Zalokar, ki ocenjuje, da je bila udeležba bistveno boljša od lanske.

Tudi sprehod po Taboru, Šiški in Fužinah
Rekreativnemu pohodu v Ljubljani so se pridružili tudi štirje urbani sprehodi po mestnih četrtih. Inštitut za politiko prostora nje amreč skupaj s partnerji pripravil sprehode "Jane's Walk", ki isti konec tedna potekajo po različnih mestih po svetu. Danes in v nedeljo tako pripravljajo sprehode po Taboru, Spodnji in Zgornji Šiški in Fužinah.

Ob 70. letnici OF-a
Po končanih tekih, ob 13. uri, je proslavo ob 70. obletnici Osvobodilne fronte na Prešernovem trgu pripravila Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije s podporo ljubljanske občine. Zbrane sta nagovorila predsednik zveze Janez Stanovnik in župan Zoran Janković.

Ljubljanska občina skupaj s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji v nedeljo zvečer na Prešernovem trgu pripravlja tudi slovesnost ob dnevu Evrope in prazniku Ljubljane.

Praznovanje dneva Ljubljane, ko se spominjajo njene osvoboditve, bodo sklenili v ponedeljek s slavnostno sejo ljubljanskega mestnega sveta na Ljubljanskem gradu. Takrat bo župan podelil tudi najvišja priznanja mesta.

V galeriji si oglejte fotografije s prireditve. Foto: Enej Česnik.

Tisoči na Poti ob žici