Osupljivo lepi kamboški Angkor Wat v sončnem vzhodu. Foto:
Osupljivo lepi kamboški Angkor Wat v sončnem vzhodu. Foto:
Nočna veduta živahnega Austina.
festival South by Southwest v liberalni Austin privabi kopico umetnikov in glasbenikov. Foto: EPA
Berlin se naglo razvija v eno najbolj priljubljenih evropskih prestolnic.
Pogled iz zelenega Stanley Parka na moderni Vancouver. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vancouver ponuja tudi obilico avtohtone, indijanske umetnosti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Čarobna Kambodža.
Panama združuje moderno velemesto z osupljivo naravo.

Izbor je, kot je bilo že zapisano v prejšnjem delu, povezan s finančno krizo, ki je močno spustila cene nekaterih turističnih ciljev.

Austin, Teksas
Zakaj? Že leta se teksaško "kulsko" mesto trudi uveljaviti kot ameriška prestolnica popkulture - vsaj med manjšimi mesti. 1,6-milijonski Austin je kot gostitelj množičnega glasbenega festivala s 1.700 nastopajočimi (!) South by Southwest (letos med 13. in 22. marcem) blizu izpolnitve svojega cilja, še zlasti če ste ljubitelji indie rocka, bluegrassa in countryja. Austin se tudi dobro spoprijema s finančno krizo in še naprej ponuja celo kopico brezplačnih ali pa vsaj cenovno izjemno dostopnih kulturnih dogodkov.
Glavni dogodki: Na tisoče glasbenih navdušencev se vsako leto zgrne v mesto za dva festivala: zgoraj omenjeni South by Southwest in Austin City Limits Music Festival. Ljubitelji umetnosti pridejo na Teksaški bienale in Art City Austin na prostem. Tudi če niste v mestu za kak večji dogodek, imejte v mislih, da ima Austin lepo vreme osem mesecev v letu (poleti se mu je zaradi vlažne vročine bolje ogniti). S svojim prostranim parkom Greenbelt in s 16 kilometri pešpoti ob nabrežju ponuja nekaj tudi za ljubitelje narave.
Trenutek, ki vam bo ostal v spominu: Sprostite se lahko v terasnem baru hotela Inter-Continental Stephen F. Austin z razgledom na mestno središče. Naročite si hišno margarito Stephen F. Top Shelf, privzdignite svoj kavbojski klobuk trofeji teksaškega goveda na steni in opazujte, kako se teksaška prestolnica ob zadnjih žarkih sonca počasi obarva v rožnato.
Berlin
Zakaj? Nemška prestolnica praznuje 20. obletnico padca berlinskega zidu. Poleg tega mesto že dolgo popolnoma prenavljajo: Berlin ima danes enega najbolj dinamičnih urbanih horizontov po zaslugi inovativnim zgradb, kakršni sta, denimo, izstopajoči stadion O2 in prostrana, moderna glavna železniška postaja. Kljub vsem inovacijam in posodobitvam pa Berlin ostaja prava kupčija. Celo v finančno brezskrbnem letu 2007 so sobe hotelov s 4 in 5 zvezdicami stale povprečno 130 evrov na noč - primerljive sobe v Parizu ali Londonu so, denimo, stale več kot dvakrat toliko. Zato si lahko privoščite tudi kaj bolj razkošnega, kot bi si sicer.
Glavni dogodki: Vse leto bo Berlin proslavljal padec zidu s koncerti, s slovesnostmi in razstavo na Alexanderplatzu. 9. novembra bo pri Brandenburških vratih kot domine padel simbolični zid s stotinami kamnov, ki so jih poslikalli otroci, nato pa bo sledil veličasten ognjemet. Jeseni se bo na berlinskem osrednjem muzejskem otoku odprl tudi prenovljeni Neues Museum z največjimi svetovnimi umetnijami, vključno z zakladi egipčanske kraljice Nefretete.

Trenutek, ki vam bo ostal v spominu: Pojdite na uradno, samovodeno turo berlinskega zidu s postanki na Potsdamer Platzu, osrednjem berlinskem trgu, ki ga obkrožajo osupljive zgradbe, vključno s čudovitimi stekleno-opečnatimi arkadami Renza Piana.
Vancouver
Zakaj?
Kanadski dolar je, tako kot ameriški, ugoden kot že dolgo ne, cene letalskih kart do Vancouvra pa so v letu dni padle za 24 odstotkov. Poleg tega to severnjaško mesto ob Tihem oceanu v zadnjih mesecih pospešeno lošči svoje pročelje v pričakovanju olimpijskih iger prihodnje leto in je zapravilo mastne denarce za obnovitev infrastrukture in odprtje privlačnih novih prizorišč in shajališč. Vancouvrski center za zborovanje in razstave je tako, denimo, zdaj prekrit z gromozanskim strešnim vrtom s kar 400.000 avtohtonimi rastlinami in z divjimi travami, ki jih z deževnico namaka zelo izpopolnjen zbiralni sistem.


Glavni dogodki: Olimpijski gostitelji radi razkazujejo najdrznejšo in najmodernejšo arhitekturo že pred samimi igrami in Vancouver ni nobena izjema. Denimo Richmond Oval, nova arena z 8.000 sedeži, drsališčem in steklenim pročeljem, skozi katero se ponujajo osupljivi razgledi na obalno gorovje. Vancouver bo tudi unovčil vso pozornost, ki jo pritegujejo olimpijske igre, in dobro promoviral tamkajšnjo umetnost in prizorišče. Med samimi igrami bo tako v tem lepem velemestu več kot 400 dogodkov, med drugimi razstava ledenih skulptur, cirkuški nastopi in koncert kanadskega benda Arcade Fire. Še pred olimpijskimi pa se splača obiskati Vancouver junija, ko bo tu že tradicionalno potekal mednarodni džezovski festival.
Trenutek, ki vam bo ostal v spominu: Obisk Vancouvra zaključite z jagodo na smetani - s 1.000 akrov prostranim Stanley Parkom, kjer se lahko sprostite ob popoldanskem čaju ali večerji v The Fish House, retrorestavraciji v slogu 30. let z odprtim ognjiščem, dvema terasama, z džezom pred vami ter z razgledom na vrtove in gozde ceder, trobelik in smrek. Poskusite rakce, prepražene s česnom, rdečo papriko, paradižniki, baziliko in feto in pred vami flambiranimi z uzom.
Kambodža
Zakaj?
Kambodža ni več turistična skrivnost. Lani je ta azijska država privabila okoli dva milijona obiskovalcev, kar je več kot destkrat več kot pred desetletjem. Kambodža je tako dobro na poti, da se ji status dvigne, podobno kot se je sosednjemu Vietnamu. Poiščite zasebme penzione, saj hotelske verige sem še niso prodrle, in se vsekakor napotite v to osupljivo državo, preden postane preveč obljudena.
Glavni dogodki: Razpotegnjen kompleks Angkor ter njegovi čudoviti hindujski in budistični templji iz 9. in 15. stoletja bodo vedno glavna tukajšnja znamenitost. Računajte na vsaj dva dneva, ki jih boste preživeli ob raziskovanju Angkorja. V bližnjem Siem Reapu pojdite po nakupih v zbirko umetnikov Angkorja, kjer izdelovalci tradicionalne obrti dobijo zagotovljen odstotek dobička.

Trenutek, ki vam bo ostal v spominu: V Siem Reapu in okolici najemite kolo za evro na dan. Čeprav bo vožnja zaradi nekoliko škripajočih modelov in netlakovane ceste rahlo neudobna, pa je to čudovit način za ogled templjev, spoznavanje kamboških ljudi in mistične pokrajine.
Panama
Zakaj?
Panama že drugo leto zapored vodi po turistični rasti v Srednji in Južni Ameriki. Lani je država prečkala mejnik enega milijona obiskovalcev, s tem pa postala tako priljubljena, kot je bila leta 1999 Kostarika, preden je postala mainstreamovska populacija. V primerjavi s Kostariko ima Panama več živalskih vrst in večjo količino ohranjene narave, polne barvitih makaoov, opic in ogroženih ptičjih vrst.
Glavni dogodki: Panama Jazz Festival je potekal januarja, fenruarja pa še lahko ujamete panamski karneval, ki se uvršča v sam vrh predpustnih zabav. Glavni del parad in veseljačenja bo potekal v Panama Cityju in Las Tablasu.
Trenutek, ki vam bo ostal v spominu: Povzpnite se na goro Cerro Jefe v narodnem parku Chagres. Ob lepem vremenu vam pogled seže vse do Panamskega prekopa in obeh oceanov (Atlantskega in Tihega). V prestolnici pa se v kolonialni četrti Casco Viejo sprehodite po kamnitih uličicah, obdanih s starimi graščinami. Če se vam zdi znano, je to zato, ker so tu snemali tudi zadnjega Bonda.
K. S.