Princ William in njegova žena Catherine na jutranjem sprehodu dan po poroki, tik preden sta s helikopterjem poletela proti Škotski. Foto: Twitter
Princ William in njegova žena Catherine na jutranjem sprehodu dan po poroki, tik preden sta s helikopterjem poletela proti Škotski. Foto: Twitter
Grace Kelly s knezom Rainerjem med enim od postankov njunega križarjenja po Sredozemlju.
Svežeporočena Philip in Elizabeta pred dvorcem Broadlands.
William in Kate med dopustovanjem na Ibizi. Jahte so med kronanimi glavami priljubljena izbira za medene tedne.

Med destinacijami medenih tednov mladoporočencev, britanskega princa Williama in njegove žene Catherine, se največkrat omenja Kenijo, kjer je William Kate zasnubil, Avstralijo, Krf, Sejšele, britanske otoke Scilly, Škotsko, Jordanijo in karibski otok Mustique.
Kaj pa so izbrali kraljevski mladoporočenci v davni in malce bližnji zgodovini?
- Princ Charles in princesa Diana, Anglija: Starša princa Williama sta šla po svoji poroki leta 1981 najprej na Balmoral, nato pa sta na krovu kraljeve jahte Brittania odplula v Gibraltar in preživela dva tedna na križarjenju, med katerim sta obiskala Alžirijo, Tunizijo, Sicilijo, grške otoke in Egipt.
- Kraljica Elizabeta II. in princ Philip, Anglija: Najprej sta se odpravila v angleški podeželski dvorec Broadlands, nato pa v kraljičin otroški dom Birkhall. Za tem sta se napotila na jug, najprej za nekaj dni na Malto, nato pa na svoj prvi uradni državniški obisk v Ugando.
- Edward VIII. in Wallis Simpson, Anglija: Edward je tisti, ki se je odrekel prestolu zaradi ljubezni, saj je bila Američanka Wallis ločenka in zato njuna poroka ne bi bila sprejemljiva. Po abdikaciji in njuni poroki leta 1937 se je par odpravil v Benetke, obiskala pa sta tudi Rab.
- Princ Charles in Camilla Parker-Bowles, Anglija: Ta poroka je bila skromna, pretirano razkošni pa niso bili niti njuni medeni tedni. Charles in Camilla sta skupaj s prijatelji križarila po grških otokih na eni izmed jaht milijarderja Spirosa Latsisa.
- Princ Andrew in Sarah Ferguson, Anglija: Azori.

- Knez Rainier III. in Grace Kelly, Monako: Jahte so očitno kraljevska stalnica. Aristotel Onassis je temu kraljevskemu paru podaril 44 metrov dolgo Deo Juvante II, ki sta jo uporabila za svoje medene tedne, ko sta križarila po Sredozemlju s postanki v Villegrancheju v Španiji, na Korziki in na Majorki. Žal je Grace, ki je bila do poroke ena največjih hollywoodskih zvezdnic, večino potovanja trpela za morsko slabostjo.

- Kralj Hussein in Elizabeth Najeeb Halaby (kraljica Noor), Jordanija: Ker to ni bil prvi zakon kralja Husseina, je Noor vztrajala, da na potovanje vzameta njegovih osem otrok, da bi se spoznali med medenimi tedni na kraljevi posesti v Akabi, jordanskem letovišču ob Rdečem morju.
- Claus von Amsberg in princesa Beatrix, Nizozemska: Mladoporočenca sta poletela v Surinam na križarjenje po rekah te miniaturne južnoameriške države, ki je bila takrat še del nizozemskega kraljestva.

- Princesa Victoria in Daniel Westling, Švedska: Tahiti in Kolorado. Brez škandalov ni šlo, saj je bila princesa obtožena, da je sprejela svoje poročno potovanje kot podkupnino. Vsa stvar naj bi stala namreč več milijonov kron, letalo, jahto in hišo v Koloradu pa je paru posodil ustanovitelj centra za jezikovne tečaje EF.