Princ William bo Kate Middleton oženil 29. aprila. Mediji poroko že poveličujejo v 'dogodek desetletja'. Foto: EPA
Princ William bo Kate Middleton oženil 29. aprila. Mediji poroko že poveličujejo v 'dogodek desetletja'. Foto: EPA

Pismo je bilo odposlano protokolu Buckinghamske palače, poziv pa je namenjen princu Williamu in njegovi skorajšnji soprogi Kate Middleton.
V evforijo brez primere, ki jo je sprožila dolgo pričakovana poroka (poroka desetletja?), so se po poročanju Jutarnjega lista vključili tako tudi Rabčani, ki bi prihodnjega britanskega kralja in njegovo lepo soprogo radi gostili na njunih medenih tednih. In ne slučajno.
Britanski časnik Daily Mail se je namreč intenzivno pridružil ugibanjem glede dobro varovane podrobnosti, izbire kraja kraljevskih medenih tednov, in kot odličen kraj za tovrstno romantično potovanje predlagal prav Rab.
"Kolikor nas je razveselilo pisanje britanskega Daily Maila, bi nas še bolj razveselilo, če bi ju zares lahko tudi gostili," je povedal župan Raba Zdenko Antešić. "Sicer pa Rab in britansko kraljevo družino povezuje tudi zgodovina. Davnega leta 1936 je v naše pristanišče priplula jahta Nahlin, na kateri so bili za tisti čas prav tako svetovno poznani, ekskluzivni potniki. To sta bila kralj Edvard VIII. in njegova ljubica, Američanka Wallis Simpson, ki smo jima priredili pravi kraljevi sprejem," dodaja Antešić.

Posebna ljubezenska zgodba
Tej ljubezenski zgodbi, ki je rušila predsodke in stroge okvirje obnašanja aristokratske elite, so bili priča tudi Rabčani, saj niso bili ne takrat ne danes niti malo obremenjeni s slabim slovesom ameriške ločenke, ki je kmalu za tem križarjenjem postala tudi Edwardova soproga.
Otočane preprosto zanima le to, da sta bila Edvard VIII. in Wallis Simpson najslavnejša rabska turista v obdobju med obema svetovnima vojnama, njuno bivanje na Rabu pa je trajno zaznamoval turistični razvoj otoka. S svojo jahto Nahlin sta se v Banjolu zasidrala 11. avgusta 1936.
Pobudnika nudizma?
Dočakal ju je takratni župan Karmelo Kvadranti, ki jima je nato razkazal mesto Rab in ju peljal na kosilo v hotel Imperial, pred katerim so uredili zelenico z znakom britanskega funta. Ves čas so za njima tekali radovedni otroci, pripoveduje eden izmed še živečih očividcev Zoran Marčić. On se še spominja, da je v mestu zavladala nepopisna gneča, ker so vsi meščani želeli videti slavna gosta.

Toda najzanimivejša podrobnost se je pripetila daleč od oči Rabčanov. Po obhodu mesta je kraljevski par najel domačina, ki ju je popeljal na razgledovanje po otoku s svojim čolnom. Ustavila naj bi se v zalivu Kandalora na polotoku Frkanj in se tam gola kopala. Ta del se še danes imenuje "otok ljubezni", Kandalora pa je znana nudistična plaža - in bojda imata zasluge za to prav Edvard VIII. in Wallis.