Köbenhavn je leta 2012 postal tudi zelena prestolnica Evrope. Foto: EPA
Köbenhavn je leta 2012 postal tudi zelena prestolnica Evrope. Foto: EPA
Okinava
Poleg ogromnega akvarija mesto Okinava slovi tudi po velikem številu starostnikov, saj je pričakovana življenjska doba za ženske kar 86 let, za moške pa 78 let. Foto: EPA

Seznam so naredili na podlagi več dejavnikov, kot so kakovostna zdravstvena oskrba, čist zrak, pestra in hranljiva hrana, urejen javni prevoz ter število in urejenost parkov.

Med deseterico so se uvrstila tri evropska mesta. Köbenhavn je postal najbolj "zdravo" mesto na svetu, na zelo visoko tretje mesto se je (presenetljivo?) uvrstil Monte Carlo, Jönköping na Švedskem pa zavzema sedmo mesto.

Zakaj prav Köbenhavn? "To je živahno mesto, v katerem je veliko ambicioznih strokovnjakov in mladih družin. Ob dolgih delovnikih se domačini le namrščijo," so zapisali in dodali, da le dva odstotka zaposlenih v mestu dela 40 ur tedensko ali več, kar jim omogoča, da veliko časa preživijo z družino, se rekreirajo ali sodelujejo v različnih dejavnostih. In kolikšna je na primer cena tečaja smejalne joge ali pletenja košar? Brezplačni so.

Sproščeni ljudje, dobro vzdušje
Ker imajo ljudje po službi dovolj prostega časa, niso tako pod pritiskom, s tem pa so bolj zadovoljni oziroma srečni. Nič čudnega, da se je Danska kot država uvrstila na sam vrh Poročila o svetovni sreči, ki so ga pripravili Združeni narodi. CNN poudarja tudi zelo sproščeno vzdušje v mestu, ki je prepredeno z restavracijami, prikupnimi lokali in butičnimi trgovinami z lokalno hrano, v katere številni zahajajo raje kot v ogromna nakupovalna središča v predmestju.

Večina zaposlenih se na delovno mesto pripelje s kolesom, tudi ženske, ki se pač usedejo na kolo v visokih petah in oblekah. Mesto ima več kot 300 kilometrov kolesarskih poti, zato je kolesarjenje varna in tudi priročna možnost. Kljub temu pa si je mestna oblast zastavila še en cilj: do leta 2015 mora biti vsakemu meščanu omogočeno, da park ali plažo doseže v manj kot 15 minutah, zato bodo postavili več "žepnih parkov", s tem pa tudi pomagali okolju in hkrati zmanjšali obseg prometa.

Pa še en podatek o "sanjskem" Köbenhavnu - v nedavni raziskavi je 96 odstotkov prebivalcev mesta dejalo, da imajo v nujnih primerih nekoga, na katerega se lahko zanesejo in za katerega so prepričani, da jim bo priskočil na pomoč.

CNN-ov seznam najbolj zdravih mest na svetu:

1. Köbenhavn, Danska
2. Okinava, Japonska
3. Monte Carlo, Monako
4. Vancouver, Kanada
5. Melbourne, Avstralija
6. New York, ZDA
7. Jönköping, Švedska
8. Havana, Kuba
9. Singapur
10. Napa, ZDA