Turisti, ki obiščejo Kubo, so najbolj navdušeni nad peščenimi plažami. Foto: EPA
Turisti, ki obiščejo Kubo, so najbolj navdušeni nad peščenimi plažami. Foto: EPA
Nekatere zgradbe v mestih naj bi dobile lepšo podobo. Foto: EPA

Če je bil turizem še v 90. letih prejšnjega stoletja glavni vir tujih valut in so na Kubi beležili 20-odstotno rast števila turistov, pa se je v zadnjih letih to obrnilo. Leta 2005 je karibski otok obiskalo 2,3 milijona turistov, a jih bilo lani že 100.000 manj, kar je največji upad po napadih 11. septembra 2001, ko so po vsem svetu zabeležili manjše število turistov.

Januarja letos je bilo na Kubi sedem odstotkov manj turistov kot v enakem obdobju lani, februarja pa že 13 odstotkov manj. Oblasti za takšne smernice krivijo zapletene razmere na mednarodni sceni, še posebej visoke cene nafte, vojne, terorizem in podnebne spremembe. Domači in tuji upravitelji hotelov na Kubi menijo, da k temu veliko pripomore ameriška prepoved potovanj na Kubo in embargo.

Na otoku poprijeli za delo
Da bi na komunistični otok znova privabili turiste, v mestih že prenavljajo in vlagajo v hotele zgodovinskega pomena, medtem so na letališčih za 20 odstotkov znižali pristojbine in cene letalskega goriva uskladili s tržnimi cenami. Velika težava so bile tudi tatvine in zato so na letališčih uvedli pakiranje prtljage v plastične vrečke, kar trenutno ponuja domači prevoznik Cubana Airlines, vendar se lahko tega poslužijo tudi druge letalske družbe. Cene aranžmajev in hotelov so v Dominikanski republiki in mehiškem letovišču Cancun za 20 odstotkov nižje kot na Kubi, pa še veliko boljše storitve zagotavljajo.

G. V.