Komisija je Ljubljano pohvalila, saj v zadnjem času doživlja preporod. Foto:
Komisija je Ljubljano pohvalila, saj v zadnjem času doživlja preporod. Foto:

Državna komisija projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna je med večjimi slovenskimi mesti prvo mesto namenila Ljubljani in svojo odločitev utemeljila takole: "Ljubljana, prestolnica Slovenije, je politično, znanstveno in kulturno središče in hkrati največje mesto v Sloveniji in njen najpomembnejši gospodarski center. V zadnjem času doživlja pravi preporod, tako v smislu videza, prireditev in turistične ponudbe."

Na mestni občini Ljubljana in zavodu Turizem Ljubljana so se priznanja razveselili in obljubili, da se bodo tudi vnaprej trudili za izboljšanje turistične ponudbe in višanje kakovosti za življenje. Priznanje bodo prejeli na zaključni prireditvi projekta, ki bo 8. decembra na Dnevih slovenskega turizma v Portorožu.

Drugouvrščeno med večjimi mesti, kamor spadajo mesta z nad 20.000 prebivalci, je Velenje, tretje pa Koper. Slovenj Gradec bo prejel priznanje za najlepše in najgostoljubnejše srednje veliko mesto (5.000–20.000 prebivalcev), Cerklje pa med manjšimi mesti (2.000–5000 prebivalcev).

Komisijo je med zdraviliškimi mesti najbolj prepričala Rogaška Slatina, med turističnimi kraji Bovec, med izletniškimi kraji, ki imajo manj kot 2.000 prebivalcev, pa so na prvo mesto uvrstili Olimje.