Na prvem mestu kraljuje 'gorski paradiž' Švica. Foto: Uradna turistična stran
Na prvem mestu kraljuje 'gorski paradiž' Švica. Foto: Uradna turistična stran
Izrael širi svoj turistični draž. Foto: Uradna turistična stran

Na seznamu združenja Adventure Travel Trade Association se je znašla tudi Slovenija, in sicer jo najdemo na 7. mestu med državami v razvoju.

Združenje je tretjič objavilo indeks razvitosti avanturističnih potovanj (ADTI), v katerega je zajelo 195 držav in jih ocenilo na podlagi 10 dejavnikov, vključno z infrastrukturo, varnostjo, trajnostni razvoj, naravne vire in vire za avanturistične dejavnosti. Potovanje so v svoji definiciji označili za "avanturistično", če vključuje vsaj dva od treh elementov, ki so: interakcija z naravo, interakcija s kulturo in fizična aktivnost.

Med razvitimi državami je Švica, vrhunska destinacija za zimske športe, prehitela Islandijo in ponovno osvojila sam vrh seznama, na katerem je že bila leta 2008. Islandija je padla na drugo mesto, tretja je Nova Zelandija, Kanada četrta, Nemčija pa peta, medtem ko so s seznama popolnoma izpadli Velika Britanija, Avstralija, Luksemburg, Danska in Španija.
Izrael: Ne več le za verske turiste
Med državami v razvoju je Izrael prehitel lansko zmagovalko Slovaško, pri čemer ATTA poudarja, da se privlačnost Izraela širi, številke pa kažejo na padec verskega turizma in porast "splošnega" turizma. Slovaško na drugem mestu so pohvalili zaradi njenega dajanja prednosti avanturističnemu turizmu, ki povečini temelji na gorskih počitnicah in zimskih športih.

Kot vedno je bilo tudi nekaj presenečenj - ZDA so se uvrstile na dokaj nizko, 21. mesto, kamor so jih potisnile slabe ocene za zdravje in človekoljubnost, medtem ko so se Zelenortski otoki izstrelili s 122. mesta na 44.

Top 10 razvitih držav:
1. Švica
2. Islandija
3. Nova Zelandija
4. Kanada
5. Nemčija
6. Švedska
7. Irska
8. Norveška
9. Finska
10. Avstrija
Top 10 držav v razvoju:
1. Izrael
2. Slovaška
3. Čile
4. Estonija
5. Češka
6. Bolgarija
7. Slovenija
8. Jordanija
9. Romunija
10. Latvija