Prvi na seznamu je Tadž Mahal. Foto: EPA
Prvi na seznamu je Tadž Mahal. Foto: EPA
Piramide v Gizi
Piramide v Gizi so na drugem mestu lestvice najboljših krajev za zadnji počitek. Foto: EPA
Pokopališče Pere Lachaise
Grob Edith Piaf na pokopališču Pere Lachaise v Parizu. Foto: EPA

Med najboljše kraje za zadnji počitek se je pokopališče za živali v Hartsdaleu uvrstilo, ker je tam več kot 70.000 grobov živali, med drugim so tam pokopani tudi slavni psi, ki so jih uporabljali v drugi svetovni vojni. Pokopi na tem območju so se začeli leta 1896, ko je veterinar Samuel Johnson svoj sadovnjak "posodil" prijatelju, da je tam lahko pokopal svojega psa. Lonely Planet še piše, da so napisi na nagrobnih kamnih izjemno zanimivi za branje.

Sicer pa lestvico 10 najboljših mest za zadnji počitek sestavljajo:
1. Tadž Mahal v Indiji, ki ga je v 17. stoletju v spomin na svojo ženo dal zgraditi šah Jahal. Pri gradnji je bil uporabljen marmor iz Radžathana in porcelan iz Kitajske, turkizi iz Tibeta in safiri iz Šri Lanke.

2. Piramide pri Gizi v Egiptu naj bi bile zgrajene 3.200 let pred našim štetjem. Gradilo naj bi jih od 20.000 do 30.000 delavcev, sestavljene pa naj bi bile iz več kot dveh milijonov kock.

3. Grobnice v Dogonu v Maliju so zadnje počivališče plemena, ki živi na tem območju. Gre za majhne prostore, ki so vklesani v skalno pobočje.

4. Nekatoliško pokopališče v Italiji ponuja zadnji dom Keatsu in Shelleyju. Osrednji del pokopališča je piramida, počivališče rimskega generala, navdušenca nad egiptologijo.

5. Pokopališče Hollywood Forever v ZDA. Tu so pokopani številni hollywoodski zvezdniki, kot so Rudolph Valentino, Douglas Fairbanks in Mel Blancs, glas Zajčka Dolgouščka, ki ima na nagrobniku napisano That's all folks! (To je vse, družba!).

6. Katakombe v Rimu, Italija. Antični rimski zakon je predpisoval, da se pokopi niso smeli izvajati znotraj meja mesta, a so bili kljub temu zgodnji kristjani pokopani v ozkih predorihi pod mestom, v bližini stare rimske poti, Vie Appie.

7. Pokopališče Pere Lachaise, Francija. Tu so pokopani številni umetniki, od Edith Piaf, do Marcela Prousta, Oscarja Wildea, Honorea de Balzaca in Isadore Duncan. Pokopališče je staro že več kot 200 let, a se je na sezname turističnih znamenitosti uvrstil šele, ko se je uprava pokopališča odločila, da nanj preseli ostanke znanih Francozov, kot je na primer Moliere.

8. Pacalova grobnica v Mehiki leži v nekdanjem majevskem mestu Palenque. Pacal je bil kralj in ustanovitelj mesta iz 7. stoletja.

9. Pokopališče živali v Hartsdaleu, ZDA.

10. Mesto mrtvih, Egipt je najbolj nenavadno mesto na svetu, saj tu ne domujejo le mrtvi pač pa tudi živi. Pomanjkanje stanovanj v Kairu je namreč nekatere družine prignalo do odločitve, da se preselijo v grobnice. Egipčanske grobnice so namreč zgrajene tako, da je okoli prostora, v katerem je truplo, še več drugih prostorov, kamor se družina preseli v času žalovanja. Kairčani so se tako preselili v grobnice, nagrobnike pa uporabljajo kot mize.

A. M.